Andrey Novakov
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП

Проблемът с приравняването на етеричните масла с химически субстанции се оказва по-голям, отколкото очаквах. Истината е, че той все още е на територията на ЕС, тъй като това изменение на регламента не е изпратена до Европейския парламент, но това е хубаво, защото го хващаме в началото.

Това каза в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

„ЕС иска да приравни рафинирането на етерични масла към рафинирането на петрол. Това би затруднило производството не само на розовото масло, но и на лавандула.“

Офисът ми установи контакт с кметове от Франция, които също са засегнати и обмисляме общ отговор, заяви Новаков.

„Ще поискаме среща с ЕК да ни дадат разумен отговор на кой му е хрумнало, че вече не е достатъчно етеричните масла да бъдат разглеждани като земеделски продукт, а да започнат да се разглеждат като химически продукт. Да се приравняват на белина, бензин и други продукти, които знаем, че са опасни и нямат по същество нищо общо. Засега не можем да направим нищо друго, освен да потърсим първоначална информация, която те не са длъжни обаче засега да ни дадат. Но трябва да заявим, че има държави-членки, които са против още на този етап“.

Аз на първо място искам да благодаря на кмета на Казанлък, госпожа Стоянова, която първа алармира за този проблем, допълни Новаков.

„Ще се опитаме да организираме с кметовете от Франция  общ фронт. Тук не говорим само за индустрия, работни места. Има причина част от резервите на нашата страна да бъдат съхранявани освен в злато и в розово масло. Това означава, че това е превърнато в наш символ като ценност, която се съхранява, както се съхранява злато. Трябва да направим всичко по силите си и да обединим сили, да направим така, че да се направи изключение за етеричните масла. Няма как да бъдат обявявани етеричните масла за химически субстанции, ако това е истина“.


ℹ Още по темата и цялото интервю с българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП – чуйте в аудио файла ⬇

Предишна статияАндрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: Бездействието на Република Северна Македония доведе до разрив в дипломатическите отношения
Следваща статияПАМЕТ И ПОКЛОН! 1-ви февруари – Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим!