www.gerb-epp.info
Евродепутати ГЕРБ - СДС/ЕНП - България

Българските евродепутати от ГЕРБ-СДС/ЕНП поискаха остра реакция от лидерите на европейските институции след побоя в Скопие на български граждани преди футболната среща между “Левски” и “Шкупи”.


В отворено писмо, адресирано до Председателя на ЕП Роберта Мецола, на ЕК Урсула фон дер Лайен, до еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи и до председатели на парламентарни комисии в ЕП, евродепутатите излагат фактите около случая в Скопие, като подчертават, че това са сериозни нарушения на правата на човека породени от омраза и осъждат агресивното отношение към българите.

Евродепутатите смятат, че това отношение не е резултат на футболни емоции и страсти, каквито не са изключение по време на спортни състезания, а основната причина за агресията е постоянното нагнетяване на враждебно отношение към България от политиците в Република Северна Македония, от медиите и от академичните среди там.

“Ние констатираме, че политиката на омраза към България, която от много години водят политици в Р Северна Македония е поразила вече и много от гражданите” се казва в писмото. В текста се припомнят редица нападения над български културни клубове в Северна Македония, нападения над граждани с българско самосъзнание, недопускането на българска делегация – включително д-р Андрей Ковачев – в страната.

“С голяма тревога ние Ви обръщаме внимание на факта, че характерният за Република Северна Македония език на омразата, който е констатиран в доклади на Европейската комисия и в резолюции на Европейския парламент вече е преминал в действия породени от омраза към България и българите” пишат евродепутатите и добавят: “Това негативно отношение към европейска България и дискриминацията на македонските българи в Р Северна Македония са издигнати в степен на държавна идеология, която повтаря всички познати от историята негативни и неприемливи практики от времето на комунистическия режим в Социалистическа федеративна република Югославия.”

Инцидентът отпреди няколко дни показва ескалацията на антибългарската политика, която от много години водят политици в Р Северна Македония и която вече е поразила и много от гражданите.

“Езикът на омразата спрямо европейска България и българите, както и агресията предизвикана от омраза, не са европейски ценности”, припомнят евродепутатите Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов, Емил Радев и Александър Йорданов.

www.gerb-epp.info
Евродепутати ГЕРБ – СДС/ЕНП – България