Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

Това е последователната политика на демократичните страни, които осъждат най-остро агресията на Руската федерация и управляващите в Кремъл срещу Украйна.


Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и заместник-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент  д-р Андрей Ковачев, по повод инициативата за обсъждане на резолюция за международен трибунал за режима на Путин. 

Andrey Kovatchev #SolidarityWithUkraine„След като ЕП и Съветът на Европа гласуваха тези резолюции за обявяване на режима на Путин за спонсор на тероризма, следващата стъпка е да се търси начин за международното право за формиране на такъв трибунал“, каза Ковачев.

Необходима е правна материя, трябва и решение на Съвета за сигурност, тъй като Русия има право на вето в Съвета като негов член, поясни той.

Затова и специалистите мислят коя е най-правилната възможност и как да бъде потърсен отговор на тези, които са предизвикали войната и огромните жертви и разрушена инфраструктура.

Все още далече в бъдещето е къде точно ще бъде позициониран този трибунал.

„Разбира се, че трибуналът в Хага трябва е възможност, но той трябва да получи мандат“, каза още Андрей Ковачев. През следващата седмица ще бъде направена първата международно призната стъпка в тази посока.

„Ние в ЕП искаме да си свършим работата, след това трябва и други правителства и в Генералната асамблея на ООН да се дискутира и да се реши как ще се процедира“, обясни още Андрей Ковачев.

Той коментира и още една тема за националния празник на България, като каза, че това е много важен дебат, който трябва да се проведе в България.

„Националният празник трябва да ни обединява. Това е задължително условие, по дълбоко патриотичен начин да сме горди, че сме българи, че сме постигнали сами свободата си и тя не ни е дадена даром, че сме си я извоювали и сме си я платили с живота на нашите предци, датата на националния ни празник не трябва да ни разделя“, коментира още Андрей Ковачев.


ℹ Цялото интервю с българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП – чуйте в звуковия файл или прочетете ТУК – стр 2


1
2
Предишна статияЕвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев: Евродирективата за борба с насилието над жени може да бъде приета до края на 2023 г.
Следваща статияАндрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: Закъсняхме с ползване на парите по Плана за възстановяване. ЕС е категоричен за създаване на международен трибунал за Русия!