Andrey Kovatchev - EPP
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)

 

Andrey KovatchevЕмоциите и крайните възгледи в повечето случаи са погрешни, но често определят поведението ни.

Защитници и противници на Орбан – това е актуалната тема и всеки си е изградил мнение и знам, че то трудно би се променило!? Това е актуалната разделителна линия! Тя е абсолютна!

Комично е, че за някои бях агент на Сорос, сега за други вече съм агент на Путин!? Даже не си и помислят, че може да съм взел решение сам след преценка на цялостната ситуация и без емоции. Сега видях, че и Корнелия Нинова и тя „подкрепяла“ Орбан заради миграцията и джендър идеологията!?

Орбан нито е светец, нито е най-лошият политик в ЕС! По темата миграция не той е спасил ЕС от мигрантите – нека да припомним, че той беше срещу договора с Турция за бежанците, искаше от нас да строим стена между България и Гърция, моли се на канцлера и на Австрия и на Германия през август 2015 година да му помогнат с няколкото хиляди бежанци налягали на гарата в Будапеща и те за съжаление му помогнаха, загърбвайки Дъблинския регламент и отприщвайки още по-голяма бежанска вълна и мотивирайки трафикантите на хора да засилят престъпния си бизнес! Сега с този дебат и решение да го правим герой и икона в очите на феновете на Качински, Дуда, Льо Пен, Фараж, Салвини смятам за погрешно и много опасно.

Нека също припомним, че българският Министър-председател беше за подписване на споразумението с Турция, срещу стена между нас и Гърция, за общ европейски подход без нападки и обиди към нашите партньори. ЕС има и сега спешна, крещяща нужда от общи мерки в областта на миграцията, приета в дух на сътрудничество, която позволява разумен баланс на интересите.

НО: Защо гласувах против доклада на Саргентини?

Дебатът с министър-председателя на Унгария в пленарна зала се доближаваше повече до трибунал, отколкото до цивилизован диалог. Комунисти, социалисти, зелени и либерали атакуваха г-н Орбан, говорейки от името на унгарския народ. Отвратен съм, когато се говори от името на „народа“ от всякакви хора за всякакви цели. Това правеха предимно комунистите – всичко им беше „народно“.

Разбира се Орбан и правителството му основателно се критикуват по много теми – казусът с Централния европейски университет и критиките и ограничителните мерки срещу неправителствения сектор са само някои от тях. Въпреки това докладът на г-жа Саргентини е изключително небалансиран, съдържа селективни препратки към критични констатации в доклади на международни организации, част от които са неактуални или нямат нищо общо с върховенството на закона. Спомням си преди няколко години как крайната левица и други „прогресивни“ сили нападаха г-н Орбан заради това, че освободи Унгария от комунистическите съдии като ги пенсионира с няколко години по-рано.

Как може освобождаването на хора, които са крепили един тоталитарен режим да бъде заплаха за демокрацията?

Жалко, че и в България не се направи такава лустрация. Странно ми е когато така яростно български антикомунисти нападат антикомуниста Орбан!

 

Аз съм за по-силен и ефективен ЕС. Това гласуване ни отдалечава от тази цел и дава храна на националистите и популистите за атаки към Европейския съюз и превръща един човек в „жертва“ и „герой“ и той така се и представя за съжаление. Аз съм за запазването на единството на ЕНП, в която членуват 51 национални партии, представляващи широк спектър на дясноцентристки политики. Смятам, че е по-добре Фидес да бъде в ЕНП, отколкото навън!

 

Гласувах против разединението на Европейския съюз и на Европейската народна партия на про и контра един човек, защото вярвам, че съединението прави силата.


* коментар в социалната мрежа на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев, по повод разнопосочните коментари и големия интерес относно гласуването на доклада в ЕП на европейския депутат от Зелените Джудит Саргентини, за стартиране на наказателна процедура срещу Унгария