Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев, в интервю за  Радио „Фокус

 

Водещ: Спорен доклад за китайска дезинформация в разпространението на КОВИД-19 в периода между 2 и 22 април разбуни духовете в европейските институции. Появиха се съмнения, че от Пекин са оказали натиск върху ЕК и нейната дипломатическа служба за смекчаване на едни и анулиране на други заключения в доклад на Европейската служба за външна дейност, като дори от официален Китай е направен опит за блокиране на документа. По този повод в Комисията по външни работи на ЕП е поканен да даде разяснения върховният представител на ЕС по външна политика и сигурност Жозеп Борел. Минути след края на заседанието на Комисията търся българския евродепутат Андрей Ковачев, който е и заместник-председател на групата на ЕНП в ЕП. Манипулиран ли е от Китай доклад на ЕС за коронавируса? Имало ли е вмешателство, дори по дипломатически път от Пекин, като по този начин страната се е намесила във вътрешната политика на ЕС?

Андрей Ковачев: Преди няколко минути завърши заседанието на Външната комисия на ЕП, където изслушахме господин Борел и той категорично каза, че няма такова вмешателство, че външната служба на ЕС не се е подала на натиск, а и разбира се, че това е дипломатическа практика и надали ще си върши някой посланик добре работата, ако не се опита да смекчи съответно към собствената си страна определени тези или обвинения, които смята, че не са правилни. Но това, което господин Борел каза, е, че не се е подала на тези внушения Външната служба. И категорично отрече да има такива промени в доклада за дезинформацията, който е публикуван. Но много по-важно според мен е не да търсим дали нещо е било променено от вътрешния доклад, защото все пак това, което е излязло като информация в медиите, е от вътрешен първоначален доклад. Явно някой от системата, потвърди Борел, който работи там, е изпратил до медиите вътрешен доклад, който не е бил за публикуване, но в крайния вариант на доклада също има много ясна референция към опитите на страни като Китай, Русия, Иран, сирийския режим също така, да използват пандемията с коронавирус за постигане на свои геополитически цели и за да променят по някакъв начин и общественото мнение, което както се вижда от самия доклад, в някои от страните има и успех. Някои изследвания на общественото мнение в Италия, в Словакия, в Украйна показват значително повишаване на симпатиите към Китай в последния месец за сравнение със същия период на миналата година или пък още в началото на годината във връзка с това, че Китай помага повече, отколкото примерно ЕС помага на Италия. Същото беше и в Сърбия, ако си спомняте, и в други страни, където показни акции с дарения, тук трябва да отворим скоби, всяко дарение, всяка помощ е добре дошла, затварям скобата, които се опитват, разбира се, да променят по някакъв начин общественото мнение и да покажат, че ЕС нищо не прави, а примерно Китай или някой друг прави повече.

Водещ: Този казус какви решения ще продиктува?

Андрей Ковачев: Общото мнение на колегите по време на дебата беше, че ние трябва да подкрепим Стратком или вътрешната служба с този отдел, който се нарича Стратегическа комуникация и който се занимава с наблюдение на дезинформационните кампании срещу ЕС, идващи от трети страни. Ако трябва и с повече средства, защото освен борбата, която водим в момента срещу КОВИД, ние имаме и нарастваща пропагандна война, която се води на много фронтове, включително и в България. В момента има и най-различни конспиративни теории, които се разпространяват. Много ясно заявихме на господин Борел, че не може да се крие информация по отношение на търсене на първоизточника на вируса и трябва да се отговаря на всяка конспиративна теория, която се разпространява и която води до изключително голямо недоверие. Трябва да имат на 100% възможност учените да могат свободно в Китай да получават информацията, която може да им помогне да разберем наистина откъде точно е започнал този вирус и как така е успял да се разпространи на цялата планета и да доведе до тази невиждана досега пандемия.

Водещ: Как се използва КОВИД-19 срещу ЕС? Какви кампании вие регистрирате, че вече са в ход?

Андрей Ковачев: Това не е нещо ново. Дезинформационни кампании има от много време, сега просто е включена и борбата с КОВИД-19, разпространявайки недоверие на самите страни-членки към ЕС, в смисъл, че те нямат достатъчно твърд и ефективен отговор. Но това е глобална пандемия. Във всяка страна по света има за съжаление този вирус и няма някакъв протокол, по който да работим. Всеки, всяка страна и ЕС като цяло търсят най-ефективния вариант заедно с научната общност, със сътрудничеството, с всички, които могат да помагат, всяка помощ е добре дошла и трябва да се работи по много добра комуникационна стратегия. Вчера имахме среща с председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен и аз я помолих, дадохме идеята от ЕНП, която бяхме формулирали за това да има директна връзка с гражданите. Не само чрез ЕП или чрез срещи с нас, но и по обществените телевизии на ЕС трябва да представи госпожа Урсула фон дер Лайен, какво точно прави ЕС, сбито, точно, ясно,за да може да знаят гражданите за тази мащабна програма за възстановяване, която ЕС подготвя, този нов план „Маршал“ с различните елементи, които съдържа, да бъде ясно къде ще отидат и откъде ще дойдат средствата. Много е важно да не оставаме другите, които също си вършат своята работа от страна на Русия или на Китай, те си имат своя програма, по която си работят, но ние не трябва да ги улесняваме в това, а трябва да вършим нашата комуникационна работа по-добре, да имаме по-добра връзка с европейките граждани. Между другото Урсула фон дер Лайен каза, че работи по този въпрос и ще бъде в скоро време също така видимо, един вид брифинг, който ще се получава от обществените телевизии и от ЕС, както имаме национални брифинги във всяка страна-членка от шефовете на правителства, така и Урсула фон дер Лайен трябва да има директен достъп чрез обществените телевизии до гражданите, за да се знае какво прави ЕС.

Водещ: Да, защото на този етап такава информация липсва.

Андрей Ковачев: Няма как ЕС, или европейските институции, или Комисията да остават тази работа да бъде свършена само от националните правителства и на техните брифинги да се обяснява. Така че и ЕК трябва да участва активно, и тя участва активно, и ще участва още по-активно. Но всички се учим в момента, защото тази криза е безпрецедентна. И не би трябвало да се концентрираме само в търсене на пропагандата, която идва от други страни, а да стане по-ефективна нашата комуникационна стратегия на ЕС.

Водещ: Господин Ковачев, аз ползвам възможността, че сте наш гост, за да ви попитам по още една скандална тема, не зная доколко тя вече се коментира в ЕП – Службата за борба с измамите, с бюджетни средства на ЕС ОЛАФ, съобщи че е разкрила престъпни схеми, при които евродепутати и техни сътрудници са злоупотребили с европейски средства. Как? Като са превеждали тези пари към родните си партийни централи. Известно ли ви е това и то коментира ли се?

Андрей Ковачев: Това не е нещо ново. В миналия мандат още имаше някои случаи, особено от Франция, където са били финансирани националните партии. Това е в регламента на ЕП, че национални партии не могат да бъдат финансирани от бюджета на ЕП и съответно се следи много сериозно дали не се злоупотребява със средствата, които да се връщат един вид в националните партии.

Водещ: Т.е. той и сега съществува такъв вариант, така ли?

Андрей Ковачев: Не, не. Просто казвам, в миналия мандат.

Водещ: За миналия мандат – 2014-2019 г. А дали продължава тази практика и в този или засега все още няма информация?

Андрей Ковачев: Това не е практика.

Водещ: Това е лоша практика.

Андрей Ковачев: Това са отделни случаи, които се разкриват изключително лесно и съответно ОЛАФ и институциите взимат мерки да не бъдат финансирани въпросните партии по този начин.

Предишна статияЕвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел: Зависимостта на Европа от Китай трябва да бъде намалена
Следваща статияАндрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: Няма да дадем дата за членство в ЕС на Северна Македония, ако не заработи “смесената комисия”!