Andrey Novakov
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП за Евранет Плюс - БНР

В края на август, Европейската комисия публикува предварителните резултати от обществената консултация за преминаването към лятно часово време в Европа. Тази консултация, която се проведе между 4 юли и 16 август 2018 г., получи 4,6 милиона отговора от всичките 28 държави членки — най-големият брой отговори, получаван някога при обществена консултация на Комисията. Съгласно предварителните резултати 84% от отговорилите предпочитат да бъде прекратено преместването на часовниците два пъти годишно.

Припомняме че обществената консултация по въпросите на лятното часово време беше организирана от Европейската комисия като част от текущата ѝ оценка на действащите разпоредби за смяна на времето в Европа. Тя е следствие също така от резолюцията на Европейския парламент, приета през февруари 2018 г., както и на искания от държавите членки, заинтересованите страни и гражданите.

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков коментира темата и резултатите:

„Още преди да бъдат публикувани данните, съм правил няколко срещи и разговори с хора от различни професии и се убедих, че огромната част от хората в ЕС искат тази смяна на часовете да отпадне. Това е вариантът, който са избрали хората и ние трябва да се съобразим. Разбира се отпадането на смяната на часа има и своите недостатъци. Ако се запази лятното часово време, в България това означава, че в зимните месеци ще трябва да бъдат предвидени повече средства за осветление и отопление. Това проучване е знак и импулс, че трябва по-скоростно да се вземе решение. Аз се надявам до края на мандата да имаме конкретни постъпки и считам, че има достатъчно много причини това да бъде направено и то до Великден следващата година.“

Междувременно председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер каза, че Комисията ще се погрижи възможно най-бързо да бъде прекратена смяната на часовете през зимата и лятото и да остане само лятното часово време.

Процедурата която предстои – изготвяне на законопроект за отмяна на промяната в часовете, който да се гласува в Европейския парламент и накрая  да бъде одобрен от всяка страна-членка поотделно.


Чуйте още по темата в звуковия файл: