ПАМЕТ И ПОКЛОН!


Декларация на членовете на Европейския парламент от политическите партии ГЕРБ и СДС по повод 1 февруари – Деня за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим


Днес отбелязваме Деня на признателност и почит към жертвите на престъпния комунистически режим в България. Покланяме се пред всички, които с цената на живота си са отстоявали достойнството и стремежа на българите към свобода, в един мрачен период от новата българска история.Memory of the Victims of Communism boost-01_02_2023.jpg

На 1 февруари 1945 година противоконституционния съд, самопровъзгласил се за “Народен” произнася смъртните присъди на голяма част от политическия, военен, духовен и академичен елит на Царство България.

За един ден са осъдени и убити над 147 души, сред които тримата регенти на непълнолетния ни Цар, 67 депутати, 22 министри в кабинетите от 1940 до 1944 г., както и трима министър-председателите от този период. 

Народният съд издава общо 2730 смъртни присъди, други 1305 получават доживотни присъди, като по този начин унищожават голяма част от националния ни потенциал и разкъсват връзката на Родината ни с свободната част от Европа.

Силата на правото е заменена с правото на силния и хиляди намират тъжната си участ или в подземията на Държавна сигурност или в лагерите на смъртта и в безименни и неизвестни и до днес гробове…

Днес, когато тези времена са зад гърба ни ние не търсим мъст и реваншизъм.

Историята обаче трябва да се познава и паметта за случилото се трябва да се предава на младите поколения, за да не се повтарят престъпленията и България да се развива като неразделна част от демократичното семейство на европейските народи.

Само познаването на историята ще пресече създаването на всякакви митове и подхранването на фалшива носталгия за добрия комунизъм и опитите да се  подмени истината с лъжи. Митовете за достиженията на комунизма не могат да изтрият страданията на които бяха подложени няколко поколения българи!

Вечна памет на жертвите на тоталитарния режим.
Българската държава е имала и добри и трудни времена.
Всяко време е урок.

Урок, който ние трябва да научим, за да продължим напред по-обединени и силни!