Ева Паунова ГЕРБ/ЕНП
Ева Паунова ГЕРБ/ЕНП
„Професионалното обучение, стажовете и практическите умения са едни от най-важните елементи за повишаването на перспективите за заетост“. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по повод приемането на доклада от първо четене  „Еразъм + насърчаване на мобилност при професионалното образование и обучение – подход за учене през целия живот“ от комисията по Култура и образование.

Докладът, който цели към по-ефективни, достъпни и приобщаващи програми за мобилност в областта на професионалното обучение, беше гласуван на 17 февруари 2016г. в Европейския парламент.

 

Редица поправки предложени от българския евродепутат бяха включени в текста, като важната роля на стартиращите предприятия, развитието на предприемаческо мислене, и личните умения, които имат въздействие върху работната среда, като доверие, мотивация, любопитството, критичното мислене, увереност и лидерски умения.

„В текста на доклада заложихме и идеята, че програми като Еразъм + трябва да повишат адаптационните уменията на участващите по програмата студенти към нуждите на пазара на труда или да ги насърчат да започнат собствен бизнес“, допълни Паунова.

 

Въвеждането на Еразъм+ на мястото на различните предходни програми бележи важна стъпка напред за мобилността в областта на европейското висше образование. Тази седемгодишна програма ще има бюджет от 14,7 млрд. евро – увеличение с 40% в сравнение с настоящото равнище на разходите. Еразъм+ ще даде възможност на над 4 млн. европейци да учат, да се обучават, да придобият трудов опит и да работят като доброволци в чужбина.

Евродепутатът Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП предстои поеме оценката на програма „Еразъм+“ в качеството си на докладчик по становище в Комисията по Бюджети на Европейския парламент.

Предишна статияАндрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: Българите са еврооптимисти
Следваща статияМария Габриел: ЕС трябва да вземе предвид последиците от глобалното затопляне, за да предотврати заплахите за сигурността в Средиземноморието