Аз се надявам да има някаква грешка в това, което е публикувано, тъй като подобни съобщения от България тук в Страсбург не са стигали от времето на служебния кабинет на Стефан Софиянски.


Това каза в Страсбург българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков и коментира, че ако изнесената от Министерството на финансите информация е вярна, това означава, че наследството от последното редовно правителство е катастрофално и страната е изправена пред фалит.

Пред български журналисти той добави, че теглене на заем от МВФ е било немислимо буквално до вчера и ако това стане, страната ще се нареди до кредитополучатели като Ангола, Джибути, Кот д’Ивоар и Конго.

В точка 4 от доклада, който беше публикуван, става ясно, че обсъждаме и обмисляме за неопределено време да отложим членството си в еврозоната и да променим валутния си курс към Еврото, което са устои на държавата от преди 30 години.

Валутният борд никога не е бил тема на обсъждани. Евентуални санкции от Европейската комисия и теглене на заем от Международния валутен фонд е нещо, което е било немислимо до вчера буквално.

Кратка справка в сайта на Международния валутен фонд показва, че Държави, които са ползвали заем от нея са такива като Ангола, Джибути Конго, Кот Дивоар… и на мен не ми се ще да вярвам, че България ще се нареди там. Ако действително е толкова тежко положението, то аз призовавам Министерство на финансите да каже цялата истина,  ако има нещо друго, което хората трябва да знаят.

Замразяване на разходите, замразяване на доходите на хората, а в същото време увеличаване на данъците и акцизите… да не говорим за еднократни данъци за всички, които са на светло – икономически активни хора и фирми, звучи стряскащо и аз предполагам, че темата ще бъде осъдена съвсем скоро в Комисията по контрол на бюджета,  тъй като санкции от Европейската комисия и спиране на европейското финансиране всъщност значат точно това. Тази комисия би трябвало да го обсъди и аз се надявам, че България ще има по-скоро някаква ясна позиция, с която да информира своите европейски партньори какво се случва в страната.

С оглед на това, че тук говорим за служебния кабинет на президента Радев, за вътрешен доклад от министерството към Министерски съвет, не виждам как би могло да се използва предизборно, но очевидно държавата не е в добро състояние, хазната изисква спешни мерки и ако тук говорим за 7% свръхдефицит, това означава, че страната ни буквално няма как да стане член на Еврозоната и то в близките няколко години, ако не се възстанови. 

Ако държавата няма средства, за да съфинансира европейски проекти, това би означавало точно това. Освен това неспазването на Маастрихтските критерии означава, че Европейската комисия би се задейства, за да наложи допълнителни оздравителни мерки върху страната. Със сигурност това ни поставя в изключително неблагоприятно положение и вероятно предоговаряне на външен дълг и въобще мерки, които са от времето на Жан Виденов.  

Относно събитията в САЩ:

Със сигурност е съвпадение, което няма да ни помогне, тъй като вчера тук имаше изключителен отзвук след фалита и на двете банки, идващи от банката на силициевата долина и следващата банка, която фалира след нея и се видя, че и Великобритания незабавно реагира с изкупуването на клона на първата банка в Лондон. Заговори тук и за доверието в банковата система, а сега и това с теглене на заеми би означавало, че  България би се превърнала в доста рисков кредитополучател, което означава по-скъпи лихви,  по-високи лихви по-скъпи заеми за страна, което означава и по-малко достъп до международно финансиране.

Сега видях, че е започнало да излиза и на английски език в международната преса. Очаквам, че до довечера ще се повдигне както в групата на ЕНП, така и в останалите групи. Предполагам, че и много скоро ще влезе в дневния ред на комисиите по бюджети и бюджетен контрол.

Аз бих призовал българските институции, в случая Министерство на финансите да дойде в Брюксел и да влезе в интензивен диалог с Европейската комисия, да им каже истината, защото буквално допреди един час мислех, че най-лошото, което може да се случи, е да не се възползваме от Европейското си финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост, а тук уговорим за теглене на заеми за аварийно финансиране от Международния валутен фонд като за държави в Африка, което е стряскащо.