Vladimir Urutchev
Владимир Уручев - ГЕРБ/ЕНП

Със съдействието на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев и сдружение „НИЕ“ стартира пилотен проект за насърчаване на медийната грамотност и способността за  изграждане на активна гражданска позиция сред учениците от гимназиален етап на обучение /10-12 клас/.
По този начин те ще станат по-малко податливи на манипулации и ще са способни да разпознават фалшивите новини.

Информационната кампания ще се проведе в 26 училища на област Смолян от 8 до 17 април, след учебните часове. Тя ще се води от 5-ма лектори на Сдружение „НИЕ“, преминали сертифициран курс по медийна грамотност в сферата на образованието.

Презентациите са разработени по атрактивен и достъпен за учениците начин и ще включват реални примери и ситуации, както и неформални методи на обучение. След всяка лекция от учениците ще се събира обратна информация с цел анализ на резултатите. Ако те са добри, проектът ще се реализира на територията на Южен централен регион, обхващайки всички средни училища.

Целта е по-голяма част от учениците да осъзнаят важността на медийната грамотност, за да направят своя свободен и информиран избор. Също така да бъдат по-критични към информацията, която получават от медиите, да са в състояние да се информират по важни теми, засягащи тяхното настояще и бъдеще, като преценяват надеждността на всеки източник на информация и по този начин да формират грамотна гражданска позиция.