Hristo Mutafchiev EP - Eva Maydell

Христо Мутафчиев изпълни в Европейския парламент в Брюксел първия си моноспектакъл “Плач на ангел” от Стефан Цанев по покана на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел.

 

На постановката от Народния театър „Иван Вазов“, която е режисирана от Стоян Радев, присъстваха българският еврокомисар Илиана Иванова, посланикът на България в Белгия Пламен Бончев, евродепутатите Андрей Ковачев, Асим Адемов, Александър Йорданов, музикантите Любо Киров и Ирина Флорин, журналистът Ники Кънчев и множество българи, работещи и живеещи в Белгия.

 

„Днешното представление се случва след като три поредни години организирах конференцията „Моята мечта за България“, на която с вдъхновяващи и реализирани българи обсъждахме ясна визия за бъдещето и просперитета на родината ни и начините да работим заедно за постигането ѝ. Днешното представление се случва и след като три пъти организирах Голямото българско хоро в Брюксел, с което показахме пред жителите и гостите на столицата на Европа красотата на българската традиционна култура. Затова днешното представление на модерната българска драматургия и актьорско майсторство е кулминация на усилията ми да покажем на Европа атрактивното, можещо и тaлантливо лице на България.“ Това заяви Ева Майдел за инициативата си.

Европейският комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Илиана Иванова подчерта, че културата е основата на идентичността и многообразието ни като европейци. Тя допълни, че „Плач на ангел“ успява по магичен начин да докосне и държи прикован ума на всеки зрител с наглед простите въпроси за свободата, общественото възпитание и норми.

„Тази вечер ще се насладим на завладяващото актьорско превъплъщение на Христо Мутафчиев и находчивото образно решение на режисьора Стоян Радев, които заедно превръща Плач на ангел във вълнуващ спектакъл, който вярвам повечето от вас са гледали.“, заяви в откриващите си думи преди представлението Майдел.

Благодаря на Народния театър „Иван Вазов“ и неговия директор Васил Василев за възможността да представим „Плач на ангел“ в Брюксел. Благодаря и на Христо Мутафчиев, че продължава с нестихващ ентусиазъм и енергия да бъде посланик на съвременната българска култура и театрално изкуство,“ допълни Майдел.

За постановката Христо Мутафчиев е удостоен с наградите “Аскеер 2021” и “Златен Кукерикон 2022” за водеща мъжка роля. Представлението е носител на “Аскеер 2021” за режисурата на Стоян Радев и на отличието “Solo Act 2022” от Международния фестивал на монодрамата в Габрово.