От името на представителите в Европейския парламент от групата на ГЕРБ/ЕНП бе поднесен венец пред паметната плоча на жертвите на комунизма в градинката на НДК откъм ул.“Фритьоф Нансен“ в София

На 1 февруари България отбелязва Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.
От името на представителите в Европейския парламент от  групата на ГЕРБ/ЕНП бе поднесен венец пред паметната плоча на жертвите на комунизма в градинката на НДК откъм ул.“Фритьоф Нансен“ в София. В Плевен бе поднесен букет пред паметника на жертвите на комунизма в гаровата градинка, намиращ се на площад „Иван Миндиликов“, а в Пловдив бе поднесен венец пред паметника на жертвите на комунизма на пл. „Стефан Стамболов” пред сградата на Общината .

 

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев изпрати обръщение, което гласи следното:

Уважаеми дами и господа,
Скъпи приятели,
Днес за седми път отбелязваме 1 февруари като Ден на признателност и почит към жертвите на комунизма в България. На днешния ден преди 72 години Първи и Втори върховни състави на т.нар. „народен съд” произнасят смъртни присъди срещу политическия и държавен елит на Царство България, като по този начин обезглавяват съпротивата срещу съветизацията на Отечеството и правят възможно подчиняването на българския народ на волята на въоръженото малцинство, подкрепяно от външни сили. Комунистическата диктатура, която е отговорна за масовото погазване на основни човешки права в продължение на повече от четири десетилетия, рухна под тежестта на собствената си несъстоятелност и порива за свобода на възродилото се гражданско общество. Но нейните метастази продължават и до днес да спъват демократичното развитие на България. На днешния ден трябва да си спомним и смирено да отдадем почит на всички жертви на комунистическия терор, които са отстоявали свободата и демокрацията. Не трябва да позволяваме да бъде забравен техния завет. Затова паметта трябва да се  предава на  младите поколения, за да могат да извлекат от миналото поуки и да са предпазени от повторение на старите грешки. За съжаление наистина виждаме как политически сили се опитват да правят бизнес от миналото. БКП практикува този бизнес още от 1944-та година, а нейните наследници продължават да романтизират тоталитарната диктатурата и нейното наследство. Основната отговорност на политиците е да създават условия за осмислянето на нашето минало и да не позволяват младите българи да израстват в невежество и заблуди.
Поклон пред жертвите на комунистическия терор!
С уважение,
Д-р Андрей Ковачев