Armin Laschet and Andrey Kovatchev
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев, получи благодарствено писмо от председателя на Християндемократическия съюз (ХДС) и кандидат за канцлер на Германия Армин Лашет.

По-рано тази година Андрей Ковачев е изпратил на Армин Лашет две исторически изследвания на Фанна Коларова и Стоян Райчевски, които осветяват слабо познатата в Европа тема за българската съпротива срещу комунистическата диктатура и представят обективно процесите в България в периода 1944-89 година на базата на исторически документи и свидетелства на съвременници.

Двете книги са издадени на немски език с подкрепата на българският евродепутат и вече са достъпни и за немскоговорящата публика.

Ето и превода на писмото:

“Уважаеми д-р Ковачев,

благодаря Ви за любезното писмо и интересните изследвания за историята на България под комунистическия режим. Напълно съм съгласен с Вас, че е наш дълг чрез паметта за времето на тоталитаризма в Европа, независимо дали в Германия, България или някъде другаде, да допринесем за защитата на основните права, правовата държава и демокрацията. Защото, както Вие правилно отбелязвате, демокрацията и свободата не са даденост. Те са извоювани с големи жертви и трябва да бъдат отстоявани всеки ден.
България и големият принос на българите в борбата с тоталитаризма са един поучителен пример за това. Сега като семейство на Европейската народна партия ние имаме задължението заедно да укрепим нашите основополагащи ценности на върховенството на закона и демокрацията и да гарантираме тяхното прилагане в цяла Европа.

Уважаеми д-р Ковачев, благодаря Ви още веднъж и Ви желая всичко най-добро в бъдеще.

С уважение,
Армин Лашет“

Armin Laschet to Andrey Kovatchev

Предишна статияEвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев: Хаосът и непредвидеността у нас притесняват Европейския парламент
Следваща статияАндрей Новаков ГЕРБ/ЕНП: Програмата “Глобална Европа” се опитва да реши проблеми преди те да са дошли до самият континент и ЕС