Два са регламентите, които засягат производството на етерични масла, единият вече е в Европейския парламент – за етикетиране, пакетиране и транспортиране на химически продукти, като по някаква причина ЕК е решила да приравни етеричните масла като вид химически продукти.

Това каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, който се включи на живо от Страсбург в предаването „Добро утро Европа“ по Euronews България.

„Имаме около десетина дни, в които заедно с докладчика по темата Мария Спираки да внесем нашите предложения, които да дойдат от българския бранш. Вторият регламент трябва да дойде през септември или октомври като имаме готовност да реагираме и там.“

На въпрос дали става въпрос за лобизъм на по-големи държави в ущърб на по-малки, Новаков отговори, че не мисли така, защото са засегнати страни като Франция, Италия и всички държави в козметичната индустрия.

„В случая има прекаляване със зеления подход във всеки един от секторите. Един от аргументите розовото масло да се вкара в този списък с химическите продукти е, че като го поставиш върху кожата си и след това като се изкъпеш, то с водата отива в околната среда и би отровило живи организми, почвата и пр. Нека да си припомним колко розово масло слага човек по кожата си и колко живи организми може да отрови то.

Нашата цел е розовото масло да се разглежда като един продукт, а не като състав от 1000 различни елемента, част от които в момента се изследват какво влияние имат върху човешкото тяло. Ние знаем, че розовото масло и етеричните масла не вредят на човешкото тяло и от хилядолетия се използва. Даже напротив, полезни са. Целта на ЕК е да се напише на етикетите, че се съдържат вещества, опасни за човешкото здраве.

Реагираме на време, защото регламентите тепърва се предлагат и обсъждат. Имаме огромна подкрепа и от Франция, и от Италия.“

Предишна статияЕмил Радев ГЕРБ/ЕНП Изкуствения интелект (AI) трябва да бъдe обект на човешки контрол! Нeдопустимо е въпроси на живот и смърт да се решават от машини!
Следваща статияАндрей Новаков: Ако изнесената информация от МФ е вярна… това означава, че правителството на Кирил Петков е докарало страната до фалит.