Emil Radev
Емил Радев ГЕРБ/ЕНП за Евранет Плюс - БНР

Мигрантският натиск, който от края на февруари нарасна значително по гръцко-турската граница, повдигна с нова сила въпросите за ефективната  охрана на външните граници на Европейския съюз.

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев апелира за „незабавно преразглеждане на  Дъблинския регламент и законодателството, свързано с убежището“.

Той алармира в Европейския парламент за риска от нахлуване на нелегални мигранти и през българо-гръцката граница, която е само на 30 км от границата между Гърция и Турция, а междувременно най-старият континент се оказа изправен и пред нова глобална заплаха – разпространението на коронавируса.

Европейската комисия отпусна финансова и техническа помощ за Гърция за справяне с мигрантската криза и се ангажира да следи внимателно ситуацията в България и Кипър.

Emil RadevНастоявайки за подкрепа във връзка със засиления мигрантски натиск по външните граници на Съюза, Емил Радев изпрати писмен въпрос до Комисията дали се предвижда отпускането на финансова помощ за България и ако да – в какъв размер. За да може страната ни да посрещне натиск не само на турско-българската, но и на гръцко-българската граница, българският евродепутат попита и каква друга помощ се предвижда да бъде предоставена – техническа, експертна, хуманитарна и пр.

Маршрутът през Западните Балкани остава един от основните и най-натоварени миграционни пътища към Европа.

В средата на февруари Емил Радев, който е зам.-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент, акцентира и върху проблема с използването на фалшиви документи от чуждите граждани, търсещи по-добър живот в ЕС.


Чуйте повече в звуковия файл

ИЗТОЧНИКБНР -Евранет Плюс
Предишна статияАндрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП за реакцията на Европа и икономическите мерки срещу пандемията от COVID-19
Следваща статияАндрей Новаков сезира ЕК за липсващи санитарни условия за шофьорите на товарни камиони в Европа