Мария Габриел ГЕРБ/ЕНП
Мария Габриел ГЕРБ/ЕНП - зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП
Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи гласува днес с абсолютно единодушие (50 гласа „за“ и само един против) доклада на зам.-председателя на Групата на ЕНП и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел относно споразумението между ЕС и Перу за премахване на визите за краткосрочно пребиваване.

Споразумението предвижда безвизово пътуване за гражданите на Съюза и за гражданите на Перу, когато пътуват до територията на другата договаряща се страна за период, не по-дълъг от 90 дни в рамките на всеки период от 180 дни. Подписаното на 14 март споразумение се прилага временно до одобрението му в пленарна зала на Европейския парламент.

 

„Споразумението за премахване на визите за краткосрочно пребиваване представлява постижение в задълбочаването на отношенията между ЕС и Перу, както и допълнително средство за засилване на икономическите и културните връзки.  То ще придаде динамика на туризма и ще допринесе за укрепването на отношенията в областта на търговията и инвестициите. Перу може също така да стане ключов партньор в областта на борбата с организираната престъпност, особено трафика на наркотици и трафика на хора, които може да представляват централни елементи в сътрудничеството“, коментира докладчикът Мария Габриел.

 

След одобрението в ресорната комисия, последната стъпка е гласуване на доклада на пленарно заседание на Европейскя парламент.

Предишна статияСъздава се европейски Фонд на фондовете за инвестиции в науката и иновациите
Следваща статияЕмил Радев ГЕРБ/ЕНП: С актуализация на европейското законодателство в областта на авторското право ще се улесни работата на библиотеките