Emil Radev and Asim Ademov
Емил Радев и Асим Адемов по време на срещата с жителите на варненския район „Владислав Варненчик”

Приоритетите на България изискват консенсус, а не конфронтация. Тази позиция изразиха евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Асим Адемов, които обсъдиха на среща с жители на варненския район „Владислав Варненчик” актуални теми от дневния ред на ЕС и на страната ни. 

Като изключителен пробив Емил Радев определи ролята на България в европейската външна политика, като акцентира върху перспективите, които се откриват по отношение на Западните Балкани.

„Пробив са и подписването на договора за добросъседство с Македония, и признаването на българското малцинство в Албания. Резултатите са факт благодарение на усилията на премиера Бойко Борисов, на външното ни министерство, на съпричастността на евродепутатите и народните представители. Този единен подход е важен и за успеха на българското председателство на Съвета на ЕС. То дава шанс страната ни да утвърди авторитета си в Европа, но за да го постигнем е необходима подкрепа на всички нива, а конфронтацията, която цели опозицията, не допринася за приоритетите на страната ни”, изтъкна Радев.

Той бе категоричен, че тезите, изразени на конгреса на БСП и в последвалия коментар на Сергей Станишев, създават некоректни внушения.

„ГЕРБ никога не е коментирал нито в структурите си, нито в управленските си органи евентуална коалиция с БСП. Реалностите са съвсем различни от ентусиазма, с който от БСП повдигат темата”, подчерта евродепутатът.

Той упрекна левицата, че спекулира както с ангажимента на европейската десница да развива кохезионната политика, така и с подкрепата й за пътна карта за присъединяването на България към еврозоната и Шенгенското пространство.

„Именно българската група в ЕНП инициира преди около година промени в приетия доклад на колегата Ги Верховстад, които да стимулират прехода към еврозоната и да определят график за приемането на еврото в държавите-членки, които все още не са се присъединили към валутния механизъм. С излизането на Великобритания от ЕС на практика излиза един голям нетен донор. Затова реформирането на кохезионните фондове е неизбежно, но твърдо настояваме те да не се орязват. Абсурдни са и внушенията, че социалистите са единствените, които искат социални придобивки за гражданите. Предложението за създаване на Европейски социален стълб е разработено от еврокомисаря по заетостта и социалните въпроси Мариан Тисен, която също е от редиците на ЕНП”, мотивира се Радев.

Асим Адемов на свой ред коментира, че обединените усилия на българските евродепутати, независимо от тяхната партийна принадлежност, са важни, за да бъдат защитени каузите на страната ни.

„Инициирахме писмо с призив за приемането ни в Шенген, което ще бъде подписано от всички колеги от България, а и от Румъния в ЕП. Този единен подход несъмнено има ефект, тъй като подобна подписка бе направена и в подкрепа на признаването на албанското малцинство в Македония”, отбеляза Адемов, който влезе в Европарламента на мястото на избраната за еврокомисар Мария Габриел.

 

„Едва от около два месеца съм евродепутат, но виждам колко активни и отговорни хора са колегите ми от ГЕРБ, с които имам привилегията да работя. Виждам, че те са изключително уважавани в Европейския парламент. Изборът на Андрей Ковачев за зам.-председател на ЕНП също е огромно признание за България и ГЕРБ”, увери Асим Адемов.

Той сподели, че заедно с Емил Радев е част от най-голямата комисия в ЕП – по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, където се дискутират едни от най-важните предизвикателства пред ЕС като миграцията, сигурността, правата на европейските граждани.

Сред акцентите в разговора бяха и общоевропейските мерки за подобряване на граничния контрол и създаването на нова система за вход/изход, която ще позволи на правоприлагащите органи автоматично да изчисляват продължителността на престоя на гражданите на трети държави в ЕС. В рамките на дискусията бяха поставени въпроси за охраната на външната граница на България, която също е обект на множество спекулации от страна на опозицията, както и за сътрудничеството между службите на страните-членки  в отговор на терористичните заплахи.

„Радвам се, че имаме шанс да коментираме важни за България и Европа теми с двама евродепутати, които с готовност откликнаха на поканата ни за тази среща”, каза ръководителят на ГЕРБ-Владиславово и кмет на района Николай Костадинов, по чиято инициатива се проведе дискусията.

На срещата взеха участие и общинските съветници Марица Гърдева, която оглавява групата на ГЕРБ в ОбС и е председател на комисията по туризъм, търговия и рекламна дейност, и Николай Георгиев – председател на комисията по европейски въпроси и международно сътрудничество към ОбС – Варна.

Предишна статияАндрей Новаков ГЕРБ/ЕНП: След Брекзит членството в ЕС може да поскъпне за всички страни членки
Следваща статияЕвродепутът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел откри Европейски клуб в столичното 144 СОУ „Народни будители“