Emil Radev
Преговорите, които ще се проведат след настъпилия Брекзит, ще дадат отговори на всички въпроси за евентуален визов режим. Почти сигурно е обаче, че от следващата година при пътуване до Великобритания ще се изисква паспорт с биометрични данни.

Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, коментирайки предизвикателствата пред ЕС и Обединеното кралство на провелата се среща с членове и симпатизанти на ПП ГЕРБ във варненския район „Приморски”.

„Сигурен съм, че туристите ще пътуват свободно, както и до момента, но за постоянно пребиваващите, които отиват да работят или учат, по всяка вероятност ще се изискват визи. Подходът е пакетен – дори и за една държава-членка да бъдат въведени визи, целият Европейски съюз ще въведе визи за Великобритания. Гражданите на България са защитени, колкото и германците, французите, холандците или гражданите на която и да е друга държава-членка”, категоричен бе Радев.

По думите му всеки в ЕС може да търси правата си в случай на дискриминация пред британски съд. Във Великобритания предстои да се създаде и специален орган, който да следи да не се допуска дискриминация.

Emil Radev„Правилата за свободно движение между ЕС и Великобритания ще останат без промяна до 1 януари 2021 г., когато приключва преходният период. Той може да бъде удължен само веднъж, но това трябва да се договори до средата на тази година и то за период не по-дълъг от две години. Ако за това време не се постигне споразумение, ще започнат да се прилагат мита и контрол по границите”, разясни Радев, който е зам.-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП.

„Важно е какво ще се договори и за социалните помощи, пенсиите, здравноосигурителните права. Това засяга 3 млн. граждани на ЕС, които живеят в момента във Великобритания, и 1 млн. граждани на Обединеното кралство, които живеят в държави-членки на ЕС”, допълни българският евродепутат и уточни, че за момента около 140 000 българи са подали документи за потвърждаване на статута си на постоянно пребиваващи, но вероятно мнозина все още не са го направили.

„Българското посолство, Министерството на външните работи и другите компетентни органи правят всичко възможно за разясняването на процедурите, но в крайна сметка нещата опират до инициатива на заинтересованите лица”, отчете Емил Радев.

Той изрази надежда, че ще се намери компромис за търговско споразумение, което да спести допълнителни затруднения на гражданите и бизнеса – огромен процент стоки да останат безмитни, да се признават издадените сертификати, придобитите квалификации и др.

„След три години и половина агония смятам, че за никого няма съмнение, че ЕС няма да позволи да ни извиват ръцете. Разчитам разумът да надделее”, отбеляза Радев, като припомни, че кампанията за референдума във Великобритания е била белязана от откровени неистини.

„С напускането на Великобритания ЕС загуби нетен донор, но и над 65 млн. население и 6,6% от площта си. Освен мощна икономика с много силни политически позиции, Обединеното кралство е наш добър партньор и в борбата с организираната престъпност и тероризма”, посочи още Радев и добави, че ЕНП ще работи това ползотворно сътрудничество да продължи и занапред.

Запитан за перспективите пред студентите, евродепутатът подчерта, че условията за тези, които учат в момента или ще се запишат в рамките на тази година, ще останат същите както по отношение на таксите, така и на студентските кредити.

„Очакваме нещата да се променят за кандидатстващите след 1 януари догодина, но университетите в Шотландия вече дадоха заявка, че ще запазят същите условия”, поясни Емил Радев.

В отговор на въпросите за евентуално връщане на Великобритания в ЕС той прогнозира, че британското обществото още дълго ще остане разделено за и против Брекзит.

„В Северна Ирландия и Шотландия  настроенията са проевропейски, чуха се искания за провеждане на референдум за членство, но това не може да стане автоматично, а трябва да се премине през нова процедура за приемане в ЕС”, отбеляза евродепутатът.

По повод желанието на страната ни да влезе в чакалнята на еврозоната, той изтъкна, че фиксираният курс на лева спрямо еврото е заложен в закон и няма основания да се говори за промяна.

„Еврозоната ще гарантира повече стабилност и по-силен контрол върху банките, а това ще помогне за бизнеса и за чуждестранните инвестиции”, убеден е Радев.

„Горд съм, че в края на миналата година ЕП даде пълна подкрепа за сваляне на мониторинговия механизъм. Това беше кауза, която отстоявах заедно с колегите си от всички политически групи, и много се надявам тази година да се сложи край на механизма и да има стъпки за приемането на България в Шенген”, сподели още евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Като успех за страната ни той определи и преговорите за следващия програмен период, които ни отреждат повече пари за кохезионна политика, за разлика от страни като Полша и Унгария, чиито средства ще се намалят с около 25%.

На срещата, която се проведе по инициатива на ръководителя на районната организация на ГЕРБ Лилия Христова, присъстваха още кметът на район „Приморски” Петя Проданова и общинският съветник Стоян Попов.Emil Radev - Varna