Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

Днес е денят на загиналите българи за Македония. Отбелязва се от 1923 година на църковния празник Свети дух по инициатива на Македонската студентска организация “Вардар“
През 1934 година този празник е забранен, но се възражда през 1990-та. Така става известен и като Ден на Македония в България.

В тази ключовата седмица поглеждаме към културното наследство на Република България в контекста на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония (РСМ) към Европейския съюз.

Ето какво сподели в “Нашият ден“ българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев в края на миналата седмица.

Andrey Kovatchev

“Проблемите от миналото не могат да бъдат вкарвани в Европейския съюз и след това да бъдат наш воденичен камък вътре в него. Те трябва предварително да бъдат решени.

Затова и Република Северна Македония трябва да изпълнява своя договор, който подписа през 2017 г. за нашата обща история, обща българска история.

Тези хора, които са живели преди нас, нашите революционери възрожденци, не са имали раздвоение на личността. Те много ясно са оставили писмени документи, мемоари, свидетелства на хората, които са били около тях, че са се самоопределяли като българи.

Говорили са, писали са, преподавали са на български език. И са се считали така от българската общност – в Егейска във Вардарска Македония по един и същи начин, както и във всички други части и региони на България.

Това е гаранцията, която ние очакваме. За съжаление нашето доверие изчезна. След 2017 г. видяхме, че нямаше никакво желание в страната-кандидат за изпълнение на договора.

Напротив, те инвестираха средства, усилия, финанси, кадрови потенциал, за да работят срещу България.

Да пишат изключително негативно срещу нас, да лобират в страните-членки срещу България, да представят по съвсем неадекватен начин българската позиция, че ние не признаваме тяхната съвременна идентичност и език, което не е така.

Нямаше нищо позитивно в посещението на г-н Заев, който не каза нищо конкретно, никакви гаранции.

 Без гаранции от двете основни партии – СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, че ще има необратимо действие към преодоляване на омразата от миналото, мисля че българската единна позиция би трябвало да остане.

Ние не искаме този проблем да бъде част от Европейския съюз, той трябва да бъде решен преди тази най-близка до нас страна да стане член на Съюза. Европейската интеграция е двупосочна улица.”


ℹ Чуйте какво още каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев – в звуковия файл ⬇

Предишна статияЕвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков – Каква ще е Европа след пандемията?
Следваща статияАндрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: Европейския съюз като глобален играч има нужда от ефективен механизъм за решения