Ние изцяло сме заложници на емигрантската криза и на вътрешнополитическите борби в Германия и Холандия. Въпреки всичко видяхме оценката пазим много добре границите.

Това каза в „Денят започва“ българският евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по повод преговорите за приемане на България в Шенген.

Емил Радев ГЕРБ/ЕНП:

Уплахата от 2015 и 2016, когато близо 1 млн. нелегални емигранти минаха през Гърция по Балканския маршрут и стигнаха до Западна Европа без да бъдат регистрирани, дава отражение за приемането на България и Румъния в Шенген. Ние сме показали, че пазим добре границите, не може да ставаме жертва за това, че Гърция изцяло е загърбила европейската сигурност. Изцяло вътрешните проблеми в Германия и Холандия са пречка. При сформиране на новото правителство в Германия основният проблем бяха бежанците и нелегалната емиграция. В момента там има много тежък сблъсък.

По думите му, ако влезем само с летища и пристанища, се елиминира проблемът Гърция. Опасенията, че от Гърция през България и Румъния може да минава нелегална емиграция, когато няма граници, ще бъдат до голяма степен елиминирани, каза Радев.

 

Емил Радев ГЕРБ/ЕНП:

Ние наистина показахме, че пазим най-добре външните европейски граници и даваме огромен ресурс за охраната им, защото даваме стотици милиони годишно. Имаме голям шанс позицията, която в момента има българското правителство и премиерът Борисов. Виждаме, че дава наистина много големи резултати и смятам, че в следващите месеци може да има пробив за Шенген. Къде ще е Румъния не се знае за съжаление, ще видим в следващите няколко седмици. Това пречи и на България в момента, ние сме разглеждани винаги в един пакет.

Според евродепутата Истанбулската конвенция се използва, за да се внушават от опозицията факти, които нямат никакво покритие, внушения, които плашат българското общество и никъде в Конвенцията няма такива текстове.
ИЗТОЧНИКБНТ
Предишна статияЕврокомисарят Мария Габриел и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков откриха първата българска програма на ЕС – ALECO
Следваща статияАндрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: На Балканите има много рани, които трябва да заздравеят по пътя на европейската интеграция