Andrey Novakov
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП

България е част от ЕС, което носи на страната ни много възможности за развитие във всяка сфера. По света обаче има бедни и слабо развити страни и региони, които имат нужда от помощ и нямат късмета да са част от европейската общност. Това не означава, че Европа им е обърнала гръб. Ако трябва да сме точни ЕС дори е най-големият инвеститор в света в областта на развитието, доказателство за това е програмата “Глобална Европа” на стойност 79,5 млрд. Програма, която се опитва да реши проблеми преди те да са дошли до самият континент и ЕС.

Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков:

 

“Каква е идеята на тази програма? Тя е единствената, която работи до такава степен, извън съюза и то преследвайки неговите интереси, защитавайки неговите позиции. Инвестира в съседни региона, а не само държави, включително субсахарска Африка, Азия. По този начин, тогава, когато Европа е засегната от някакви процеси в тези региони, може да оказва влияние, така че да пази интересите на своето население и въобще на ЕС като цяло. Преследват се няколко цели. Първо, борба с бедността, второ – насърчаване на доброто управление, трето – преследване на целите за околната среда… Тогава, когато една държава страда от хронична икономическа неактивност, от хронична бедност на своето население, то миграционният поток е насочен предимно към Европа. И така или иначе, тя пряко или косвено бива засегната от тези процеси. Идеята е да се намеси преди се е стигнало до това цели групи от хора да избират Европа, за да се спасяват, поради една или друга причина.”

 

Andrey Novakov

Програмата “Глобална Европа” не се припокрива с програмите за трансгранично сътрудничество, уточни Андрей Новаков:

“Разликите тук е ако щете на чисто географски принцип. Програмите за трансгранично сътрудничество работят само в пограничните райони на ЕС вътре и извън него. Ако вземем за пример България, програма за трансгранично сътрудничество има между България и Румъния, макар това да е основно граница на ЕС и от другата страна, обаче има и трансгранична програма между България и Република Северна Македония, макар тя да не е част от ЕС. Тогава, когато говорим за “Глобална Европа”, говорим за финансиране на проекти, които са на стотици км. от територията на съюза и може да няма физическа граница, сухопътна въобще с континента ни. Това са два различни инструмента, които обаче имат еднакъв смисъл…”


Видинчани подкрепят финансирането насочено към страните, които имат нужда от тези средства за развитие, показа анкета:

“По принцип трябва да се помага на всяка една държава, защото все пак не може всички да имат една и съща инфраструктура и икономика… Нали за това е общност, да помагаш, на който изпадне в беда… Хубаво е където не е развито, да се помага, тук има техника да изпращат там, в другите страни. Бежанците всички отиват в Европа… Трябва да се помага, защото другите, бедните нямат тези възможности на Европа.”

Благодарение на Европейското финансиране животът на много хора по света се променя към по-добро всеки ден.


ℹ Цялото интервю с българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков – чуйте тук ⬇

ИЗТОЧНИКБНР - "Рестартирай Европа. По-силна - за теб"
Предишна статияПредседателят на ХДС и кандидат за канцлер на Германия Армин Лашет с благодарствено писмо до евродепутата от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев
Следваща статияОт Берлин: ЕНП напълно подкрепя ГЕРБ и иска да види стабилно и предвидимо управление след парламентарните избори!