Asim Ademov
Асим Адемов ГЕРБ/ЕНП за Евранет Плюс - БНР

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов по темата – проекти за образование на ЕС за периода 2021-2027г.

Той припомни, че програма “Еразъм+” за образованието, обучението, младежта и спорта е една от най-емблематичните в ЕС, най-разпознаваемата и най-известната. 

Asim Ademov

“Едно от важните постижения, което успяхме да постигнем в Европарламента, в Комисията по култура и образование, е, че успяхме да увеличим бюджета на програмата и той за новия програмен период 2021 – 2027 г. е над 26 милиарда евро. Това означава повече възможности за учене на хората в целия ЕС и извън него”, посочи Асим Адемов. 

Сред тях са възможностите за обучение в чужбина, стажове, чиракуване, обмен на персонал и др., допълни българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП. 

Той очерта и основните характеристики на програма “Еразъм+” – приобщаването (индивидуален или групов обмен на ученици, мобилност за възрастни учащи се), използването на цифрови технологии, екология (финансови стимули на участниците, които използват екологичен и устойчив вид транспорт) и др. 

Евродепутатът подчерта, че по програмата ще се подпомага и цифровото образование.

“Пандемията разкри много пролуки в цифровото образование. По данни на ЕК повече от един на всеки пети млад човек не успява да постигне основно ниво на цифрови умения. Затова ЕС ще играе по-сериозна роля в подкрепа на страните членки в сектора на образованието и обучението”, допълни Асим Адемов. 


ℹ Чуйте цялото интервю с евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов в звуковия файл ⬇

ИЗТОЧНИКБНР - Евранет Плюс
Предишна статияЕмил Радев ГЕРБ/ЕНП: Различните подходи за плащане в брой в ЕС увеличават уязвимостта на вътрешния пазар
Следваща статияАндрей Новаков ГЕРБ/ЕНП: И в политиката, и в живота, ако движещата ти сила е мъст, резултатът никога не е добър!