Andrey Novakov
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП за Евранет Плюс - БНР

С 143,5 милиарда евро повече се предвижда да бъде бюджетът на ЕС за 2022 година. Годишният бюджет ще бъде допълнен с безвъзмездни средства по линия на инструмента NextGenerationEU. Техният комбиниран импулс ще мобилизира значителни инвестиции за стимулиране на икономическото възстановяване, запазване на устойчивостта и създаване на работни места.

Приоритет ще имат разходите в областта на екологията и цифровите технологии, чиято цел е Европа да стане по-издръжлива и подготвена за бъдещето.

 

Andrey Novakov

„Такова захранване на оперативните програми и на мерките, които ЕС прави в момента е без прецедент. Общо, заедно с парите за справяне с COVID-19 и за преход към зелена икономика, заедно с обичайните пари за кохезия, които имаме, 2022-а година ЕС ще разполага с 247 милиарда евро, като се има предвид, че миналата година сме разполагали с 160 милиарда евро. За първи път в историята си ЕС тегли заем от международните финансови пазари и ще се връщат в следващите години при изключително ниска лихва и дълъг период на погасяване“, каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

По думите му за България разчетите също са добри – около 1 милиард и 600 милиона евро. В това се включват както парите за традиционни проекти, така и сега ще има и по т.нар. инструмент „Следващо поколение ЕС“, които идват от заема, който тегли Съюзът, за да подпомогне държавите да направят прехода към зелена икономика и да се справят с КОВИД кризата.


Чуйте в звуковия файл какво още каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП

ИЗТОЧНИКБНР - Евранет Плюс
Предишна статияЕвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев: Европейската администрация се нуждае от модернизиране
Следваща статияПред над 500 членове и симпатизанти ПП ГЕРБ – Благоевград откри предизборната си кампания