Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

Публичните средства не могат да се ползват за пропаганден артефакт като паметника на Бузлуджа.

Това каза за Радио „Фокус“ българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев.

Той обясни, че смяната на статута на паметника е направена с надежда за финансиране.

Andrey Kovatchev

„С обществени средства да бъдат възстановявани мозайки с ликове на Ленин, на Димитров и други комунистически вождове и символиката, свързана със сърпове и чукове, смятам за недопустимо, след като няма средства за мемориала на жертвите на комунизма в концлагера в Белене, което трябва да се случи и според мен въпросната чиния не може да бъде поставяна като обект за европейско финансиране“, коментира той.

Ковачев каза още, че този обект разединява хората и за него има противоположни мнения. Няма как да бъде от общонационално значение. Ако се намери частно финансиране или партията, която го е построила, намери такова – добре, но това си е тяхна отговорност. Ако искат да го финансират, има различни опции, но не и с обществени средства.

Той обясни, че в други европейски държави подобни паметници целят да напомнят, защо е създаден ЕС, а именно за да няма никога повече диктатура, била тя комунистическа, националсоциалистическа, работническа болшевишка или каквато и да е. В резолюцията на ЕП жертвите са на едно ниво, независимо от режима. Това приравняване в България не се извърши, нямаше декомунизация. За съжаление някои млади хора смятат, че режимът не е бил толкова лош и дори има носталгия, която се опитват да предават, без да са живели по това време, каза още Ковачев.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП обърна внимание, че все още не сме преосмислили историята си. Историята трябва да бъде основана на оригинални документи и факти от съответната епоха, а не на преразказ от заинтересовани лица в една или друга политическа посока, заключи той.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"
Предишна статияЕвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков: 2 млрд. евро сме предвидили за цифровия сектор
Следваща статияЕвродепутатите от групата на ГЕРБ-СДС в ЕНП, категорично осъждат реставрирането на практики и политически похвати от времето на репресивния комунистически режим!