Путин иска да раздели света на сфери на влияние. Това не е съвместимо нито с международното право, нито с разбирането за демокрация! Кремъл използва абсолютно варварски средства!


Това заяви в ефира на „Офанзива с  Любо Огнянов” българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев.

За войната в Украйна:

„Путин иска да раздели света на сфери на влияние. Това не е съвместимо нито с международното право, нито с разбирането за демокрация. Разбирането за суверенитет на всяка държава е, че тя сама решава къде иска да бъде член – дали в Европейския съюз и, в НАТО, или някъде другаде. Това е фундаментално различие, което имаме с управляващите в момента в Кремъл, които, разбира се, използват абсолютно варварски средства”, обясни Ковачев.

Относно помощта за Украйна, той поясни, че „основната цел е била да се помогне не само на украинските производители, но и на държавите, където има нужда от прехрана”.

За дебатите за промени в Северна Македония:

„Когато искаш да си част от едно общо европейско демократично семейство, проблемите, които е имало в миналото, трябва да останат там. Трябва да знаем какво се е случило в миналото, но не да пренасяме омразата, дискриминацията от тогавашните епохи, в 21 век”, каза още Ковачев.

Той коментира и местния вот:

Много е важно този болезнен компромис, който беше постигнат в управлението, да продължи и да е успешен, защото е важно България да има редовно правителство.
Такова мнение изрази евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев и поясни, че не знае кой ще е кандидатът им за кмет на София за местния вот.


ℹ️ Цялото участие на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП – вижте във видеото