Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

Инцидентите с участието на мигранти не може да се използват за отлагането или неприемането ни в Шенген!


Това заяви категорично пред БНР българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация на ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев

Проблемът не е в нас, защото инциденти се случват навсякъде, подчерта той в интервю за предаването „Преди всички“ и обясни:

„Това, че има инциденти по никакъв начин не променя нашата пълна готовност за пълноправно членство в Шенгенското пространство. При трагични инциденти – трябва да се разбере какво се случва, да се ограничат максимално тези бандитски групи, които правят трафик на хора – това, разбира се, е без коментар. Но не може да се използва за отлагането или неприемането на трите държави“.

Евродепутатът коментира позицията на държавите, които пречат за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген до края на годината. 

Андрей Ковачев припомни, че по принцип общественото мнение в Нидерландия е срещу всякакво разширяване и на ЕС, и на Шенген, както и всичко свързано с миграция. А за Австрия подчерта:

„Колегите от Австрийската народна партия ми казват, че тази акция на вътрешния министър не е съгласувана с другите членове на партията и е изблик на 90-те хиляди мигранти, които от началото на годината са пристигнали в Австрия, но по никакъв начин обаче не може да се говори, че е през България“.

По думите му Швеция също не е категорично против нашето приемане в Шенген.

„Очакваме активна работа на всички нива със съответните правителства, за да има единодушие в Съвета на 9 декември, когато ще се взима решението. Ако не се вземе, ще има отново отлагане. Не виждам как най-лошите сценарии, за които някои говорят – че ще има разделяне на България и Румъния, могат да се случат. Това не може да се случи нито правно, нито в такава времева рамка“, коментира Андрей Ковачев.

Все пак той прогнозира, че може да има ново отлагане на приемането ни до пролетта.

Евродепутатът смята, че ако няма редовно правителство е много вероятно същото да се случи и за еврозоната. 


ℹ Цялото интервю с българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП – чуйте в звуковия файл ⬇