Emil Radev
Емил Радев - ГЕРБ/ЕНП

Българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Eмил Радев отправи писмен въпрос към Европейската комисия относно мерките, които ще бъдат предприети от нея за справяне със ситуацията на българо-гръцката граница.

„Блокадата нарушава принципа за свободно движение на хора и стоки и възпрепятства функционирането на вътрешния пазар, а гръцките власти не предприемат никакви мерки“, заявява Емил Радев в своя въпрос.

От няколко дни трафикът на българо-гръцката граница е блокиран от протестиращи гръцки фермери заради спрени субсидии. На контролния пункт Кулата има опашка от над 1800 чакащи камиони, а неправителствени организации раздават вода и храна на чакащите шофьори.

Емил Радев обръща специално внимание на загубите, които търпят българските търговци, производители и превозвачи. Неустойките за забавените доставки и пропуснатите печалби се изчисляват на милиони евро на ден.

Какви санкции ще наложи Европейската комисия на гръцката държава и как ще бъде компенсиран българският бизнес са част от отправените към Европейската комисия въпроси.

Въпросът е от първостепенна важност и се очаква Европейската комисия да даде отговор в рамките на 3 седмици