Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент,зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ) за Евранет Плюс - БНР

Европейската интеграция на страните от Западните Балкани ще продължи да е основна тема в дневния ред на Европейския съюз и през новия политически сезон. След известно прекъсване въпросът отново стана приоритет за Съюза в началото на 2018 година по време на българското председателство на Европейския съюз.
Предложените от София инициативи и приетата от Брюксел стратегия за страните от Западните Балкани, сега намират приложение в работата на Австрийското председателство.

Канцлерът Себастиан Курц вече призова  за присъединяване на страните от региона към Европейския съюз, за да се предотврати възможността за влияние на други световни сили като Русия и Китай. 

Според българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в ЕП и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ) – д-р Андрей Ковачев:

„Ако не е Европейския съюз каква е другата алтернатива за тези страни и как могат те да се развиват без пълноправно членство в Европейския съюз „

Ковачев е категоричен, че евроинтеграцията на страните от района на Западните Балкани трябва да продължи, въпреки  малкото оставащо време от мандата на настоящите Европейска комисия и Парламент:

„Разбира се, че в този мандат разширяване към нито една страна от Западните Балкани няма как да се случи, но е важно вратата да остане отворена и гражданите на тези страни да усещат, че Европейският съюз не е затворен за тях“.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини коментира, че Съюзът не би бил пълноценен, докато страните от региона не се присъединят към него, а българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев очерта ползите от бъдещо партньорство:

„Тези страни имат нужда от свободния европейски пазар, от сигурността, която дава Европейския съюз, от перспективата за младите хора. Европейският съюз е тази мотивация, която може да преодолее исторически негативни моменти на Балканите“.

Политическият сезон започва и с очакване за евроинтеграцията на Македония след договора с Гърция и предстоящия референдум, определен от еврокомисаря Йоханес Хан като допитване за бъдещето на страната: 

„Това е избор между бъдещето на интеграцията в ЕС с ползи за гражданите и избор на път към изолация и пропускане на шанс за подобряване и напредък“.

Подобна е и позицията на зам.-председател на Групата на ЕНП в ЕП и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП д-р Андрей Ковачев:

„Трябва да мотивираме гражданите на Македония да отидат на този референдум. И отново задавам въпроса – ако се бойкотира, ако се отхвърли референдума каква е перспективата пред Република Македония? Аз мисля, че тя не е добра и може да въвлече целия регион в още по сериозна криза.“

Смята българският евродепутат от ГЕРБ  и зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент – Андрей Ковачев.


Чуйте в аудио файла всичко по темата и какво още каза д-р  Андрей Ковачев #WesternBalkans #EU2018BG