Andrey Kovatchev, Manfred Weber, Iliana Ivanova - Conference on the Western Balkans, European Parliament - Brussels
Председателят на ЕНП Манфред Вебер, българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, председател на българската делегация в ЕНП в ЕП и говорител на ЕНП по въпросите и разширяването на ЕС д-р Андрей Ковачев и еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова, по време на конференция в Европейския парламент в Брюксел, посветена на Западните Балкани, на която Андрей Ковачев бе домакин.

Изправени сме пред множество предизвикателства с войните в Украйна и Близкия изток, затова разширяването на ЕС трябва да бъде ускорено!


Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, председател на българската делегация в ЕНП в ЕП и говорител на ЕНП по въпросите и разширяването на ЕС д-р Андрей Ковачев, който бе домакин на конференция в Европейския парламент в Брюксел, посветена на Западните Балкани. 

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в ЕП настоява пред институциите на ЕС за по-бърз и ефикасен процес за всички кандидатстващи за присъединяване страни, посочи той. Преодоляването на пречките е общо предизвикателство, добави евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Andrey Kovatchev, Manfred Weber, Iliana Ivanova - Conference on the Western Balkans, European Parliament - Brussels

Приобщаването на страните от Западните Балкани не може без свобода на медиите. Наблюдава се пропаганда и външна намеса. Нашите съперници като Русия и Китай са много активни в региона, допълни Ковачев.

Председателят на ЕНП и на Групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер заяви, че Турция не може да се присъедини към ЕС. Все по-ясно е, че разширяването на ЕС е и геополитически въпрос. Отбелязваме, че този процес се съчетава с вътрешните реформи в ЕС, добави той.

Еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова посочи, че представените от Европейската комисия миналата седмица доклади за напредъка на кандидатстващите за присъединяване държави са показали важността на страните от Западните Балкани за ЕС.

Интеграцията на страните от региона е огромно предизвикателство, допълни Иванова. По нейните думи участието на тези държави в образователните програми на ЕС проправя път към постигането на икономически растеж и създаването на работни места.