andrey kovatchev parliament interest group
По инициатива на евродепутата Андрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП, в Европейския парламент беше учредена Група на евродепутатите, които ще работят по проблемите на достъпа на европейските пациенти до качествена медицинска грижа. *снимка архив 27.01.2015г

На 12 и 13 септември 2016 г. в София ще се проведе първата Регионална конференция на Европейското партньорство за достъпно здравеопазване (Patient Access Partnership – PACT) на тема: „Сътрудничеството в региона като начин за подобряване на достъпа до здравеопазване в Централна и Източна Европа (ЦИЕ)“.

Събитието ще бъде открито официално от 9:00 до 10:30 часа в хотел Маринела (зала Sofia Grand, бул. „Джеймс Баучер“ №100), като в него ще се включат д-р Петър Москов, министър на здравеопазването; д-р Станимир Хасърджиев, генерален секретар на Партньорството и председател на Национална пациентска организация, д-р Андрей Ковачев, член на Европейския парламент; г-н Сарунас Нарбутас (Šarūnas Narbutas), съветник на Президента на Литва и президент на Коалиция на пациентите с онкологични заболявания в Литва; г-жа Алина Смит(Alyna C. Smith) – експерт застъпничество по въпросите относно Здраве, правни стратегии и жените в Платформата за международно сътрудничество относно мигрантите без документи (PICUM).

Конференцията се организира под егидата и със съдействието на Министерство на здравеопазването на Р. България. Събитието е първото по рода си, като ще позволи на България да се утвърди като лидер в инициирането на ключов диалог между държавите в региона на Централна и Източна Европа, осигурявайки платформа за обсъждането на мерки и политики, които да доведат до колаборация по отношение подобряването достъпа до качествено здравеопазване.

За първи път политици, представители на здравни институции, пациентски, съсловни и други неправителствени организации от 25 държави от Европа, както и представители на индустрията, ще вземат участие в първата от поредица регионални конференции на Партньорството.

Регионалната конференция ще постави началото на поредица от срещи в подобен мащаб в други страни от Европа, като ще фокусира вниманието предимно на държавите от региона на Централна и Източна Европа, имайки предвид наболелите проблеми в сферата на здравеопазването в тези страни от континента и необходимостта от предприемането на ефективни мерки за тяхното решаване.

За Европейското партньорство за достъпно здравеопазване
Европейското партньорство за достъп до качествено здравеопазване (Patient Access Partnership – PACT) е европейска платформа, чиито учредители са българската Национална пациентска организация и Европейски пациентски форум. Партньори на инициативата са европейски пациентски, съсловни и други неправителствени организации, европейските институции, както и представители на фармацевтичната индустрия.

Целта на Партньорството е да обедини силите на всички заинтересовани страни в сферата на здравеопазването в Европа, с цел идентифициране на ключовите пречки пред достъпа на европейските пациенти до здравни грижи и намиране на иновативни и устойчиви решения, които да адресират тези проблеми.

ИЗТОЧНИКnpo.bg
Предишна статияЕмил Радев: Преговорите по ТТИП не са се провалили
Следваща статияЕвродепутатите д-р Андрей Ковачев и Андрей Новаков присъстваха на официалното откриване на 32-то Световно първенство по планинско бягане в Сапарева баня