Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

Представителите на македонските българи трябва да бъдат приети сериозно и техните проблеми да бъдат възприети от институциите на Република Северна Македония (РСМ).

За това настоя българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация на ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев, който се срещна в Европейския парламент в Брюксел днес с представители на организации на македонските българи.

Призоваваме президента Стево Пендаровски, премиера и министъра на вътрешните работи (на РСМ) да се срещнат с тях, да чуят от тях какви са техните проблеми, институциите да ги защитят като техни граждани от атмосферата, създадена от говора на омраза, и да се преустанови с практиките от миналото, настоя Ковачев.

Македонските българи се стремят към членството на своята държава в ЕС, колкото може по-бързо. Това е от полза за всички граждани на РСМ, за България, за целия регион и за Европа. За това работим, затова и председателството на България на Съвета на ЕС беше насочено към убеждаването на нашите партньори, че интеграцията на Западните Балкани трябва да се случи колкото може по-бързо. С войната в Украйна и пропагандната война в България и в страните от Западните Балкани, това е изключително важно, трябва да се подкрепят проевропейските сили, добави той.

Нека да не се продължава инерцията от миналото – нито комунистическа България е била пример за подражание, нито Титова Югославия. Не трябва да се връщаме към практиките от миналото, а да ги признаем и като европейци да продължим напред в добросъседство, братство и приятелство – това е голямата идея на Шуман и Моне – да можем да преодолеем ужасите на ХХ век, както направиха Франция и Германия. Добър пример са България и Гърция – ние сме били вековни врагове, но това показва, че успяхме сега, чрез европейската интеграция, да преодоляваме омразата, наслагвана в миналото, и сега развиваме прекрасни търговски отношения, икономически, енергетика, туризъм, и не се мразим. Това е нормалното човешко цивилизационно развитие, обобщи Ковачев.

Той уточни, че представителите на македонските българи и на част от техните организации са в Брюксел за срещи с представители на Европейската комисия, с комисаря по разширяването, с докладчиците на различните политически групи и други членове на ЕП. Целта е лично да представят своя живот като граждани на РСМ с българско етническо самосъзнание – какво представлява това за тях и техните семейства, на какво са подложени, атмосферата, създадена от медии и политически формации от управлението и от опозицията, от академичните среди в РСМ, поясни евродепутатът.

По неговите думи гостите водят също разговори, свързани с изпълнението на договора между София и Скопие за добросъседство, както и за включването на българите в конституцията на РСМ, което е условие Скопие да започне преговорите за присъединяване към ЕС.