„Изявлението на македонския президент повтаря тезите на РСМ от много години, че е обида срещу македонската идентичност и македонския народ, ако кажеш неща, които са свързани с обективния прочит на историята – например, ако кажеш, че Гоце Делчев е българин, роден в българско семейство.
Изказването на Пендаровски е много лошо, защото дава аргументите на тези, които искат да извършват нападения и говор на омраза срещу открито заявяващите своята българска идентичност граждани на Република Северна Македония. Би трябвало да намери начин да го поправи“.

Това заяви в „Денят започва“ българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация на ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев.

Според Ковачев този акт има много по-широк смисъл и не е насочен към определени хора.

„Това е доказателство, че македонците не желаят да променят своята идеология и искат така да влязат в Европейския съюз. България не може да си затвори очите, че млади поколения са образовани с тази нагласа срещу България и как младите европейски поколения ще живеят заедно, ако се мразят“, допълни Андрей Ковачев.

ℹ Вижте още по темата – участието  днес на д-р Андрей Ковачев в „Тази сутрин“ по БТВ ⬇

 Списъкът в РСМ напомня за един ужасяващ закон след 1945г.


„Много е важно какво казва Стево Пендаровски! Той дава всички опорки за омраза към българите – това, че България е лошата, България прави провокации, българите сами са си виновни и трябва да се съобразяват“.

Това коментира в „Тази сутрин“ българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и и председател на българската делегация на ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев.

Той беше включен в списък, изготвен от македонската антиевропейска партия „Левица“, в който са посочени шестима души, които да бъдат обявени за персона нон грата.

Ковачев припомни, че историческата комисия не работи. Според него в списъка за забрана за влизане в югозападната ни съседка ще бъдат включени хора, „обидили македонската идентичност“.

„Това много напомня на един ужасяващ закон след 1945 година за защита на македонската чест. Според този закон всеки, който каже, че е българин, влиза в затвора като колаборатор с „българската фашистка окупаторска власт“ – в кавички го казвам, коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Предишна статияЕвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел: Намалихме значително шанса да има нова криза с микрочиповете в Европа
Следваща статияЕвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков е категоричен, че България заслужава да влезе в Шенген!