Alexander Yordanov
Александър Йорданов - СДС/ЕНП

Поредната стрелба срещу български клуб в Охрид е вандалски акт, който обаче трябва да се разглежда като практическа проява на вандалската политика, която се води в Република Северна Македония (РСМ) срещу България и която продължава повече от 70 г. Това не е политика, която е започнала вчера.

Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“  българският евродепутат от СДС/ЕНП Александър Йорданов, бивш посланик на България в Република Северна Македония.

„Тук става дума за държавна политика на антибългаризъм, който е в постоянно действие. Тази държавна политика е резултат от това, че държавното ръководство на РСМ, основните политически партии, с известно изключение – партиите на албанците, но основните македонски политически партии, практически приеха след 90-та година комунистическата интерпретация на историята“, категоричен е Йорданов.

Познавам господин Георгиевски, работил съм с него, бях посланик в Скопие, когато той беше министър-председател, разказа Йорданов.

„Любчо Георгиевски е наясно с историческата основа на нашите отношения, с историята образно казано на Македония, която е реално част от голямата история на България. Той е наясно с фактите, с личностите, които са се самоопределяли като българи. Любчо Георгиевски е наясно, че това че днешните македонци не се определят като македонски българи е резултат на югославската комунистическа политика, т.е. на този несъстоял се прочит на реалната история. Той обаче отправя критика и към България. Тук аз не съм съгласен с него, защото аз мисля точно обратното – че е много хубаво, че всички българи се интересуват от проблема със Северна Македония, защото дълги години това беше само работа на дипломатите във Външно министерство. Радио „Фокус“ е отразявало много дейности, които сме правили като дипломати в Македония на времето.“

Трябва да признаем, че нашата политика през годините не беше последователна, заяви Йорданов.

„Т.е. много рязко се е променяла нашата българска политика. Примерно аз, докато бях посланик, официалната държавна политика беше, че между България и Македония няма спорни и нерешени въпроси. Сега позицията на МВнР според мен е адекватна.“

Много често на маса, на четири очи, македонците са склонни да се съгласят с позицията на България, но официално никой не смее да изрази тази позиция, защото ще си загуби работата – няма да бъде министър, няма да бъде депутат, смята Йорданов.

„Това е реалността.“


ℹ Цялото интервю с българският евродепутат от СДС/ЕНП – чуйте в аудиото ⬇