Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

Имате дата, защото България я подкрепи. Нямаше да получите дата без България. Българската позиция е ясна, условията, които трябва да бъдат изпълнени, за да продължи България да подкрепя Северна Македония на всички етапи от процеса на присъединяване, са ясно написани. Всички решения в процеса на присъединяване се вземат единодушно, позицията на всяка държава-членка е от решаващо значение, заяви българският евродепутат д-р Андрей Ковачев, член на управляващата партия ГЕРБ в интервю за македонското електронно издание “МКД“

Причината за разговора с Ковачев е изявлението на България, в което тя обуславя македонската европейска интеграция с бързо „решение“ на спорните исторически въпроси от 19 и 20 век, като премахва термина „македонски език“ и въвежда „официалния език на РСМ“ … Ковачев коментира и изказванията на Стево Пендаровски, Никола Димитров и Александър Николовски по тази тема.

– „МКД“: Има ли за вас македонска държава, в която живеят македонци, които говорят македонски език?

– Андрей Ковачев: България беше първата държава, която призна Македония веднага след обявяването на независимостта й – под името Република Македония. Веднага дарихме военна техника на младата република, за да може да се предотврати потенциалната заплаха от тогавашната Югославия, която тогава беше доминирана от Сърбия на Милошевич. Подкрепихме ви и по време на ембаргото на южната граница с храна и гориво. Защитихме суверенитета и териториалната цялост на тогавашната Република Македония по време на събитията от 2001 година.

В исторически план оставянето на географския район на Македония в рамките на Османската империя беше огромна драма за тогавашните поколения българи от тези земи, които представляваха по-голямата част от населението. България винаги е подкрепяла Македония с всички сили и ресурси, дори с риск за нейното собствено съществуване, борбата на македонските българи за автономия, освобождение и независимост в съответствие със случващото се на световната сцена. Така че, не трябва да има съмнение, че и аз, и България уважаваме съвременната реалност, което е факт след драматичните събития от миналия век. Само заедно, като част от голямото демократично европейско семейство, можем да преодолеем страданията и разделенията от миналото. Ето защо мотото на Европейския съюз е „Единни в многообразието“.

– „МКД“: Казвате „македонски българи“. Това означава ли, че за вас няма македонци, а само българи, които живеят в държавата Северна Македония?

– Андрей Ковачев: Не. Напротив. Ние сме братя. Вие сте македонец. в Северна Македония живеят македонци и говорят македонски език. Това е реалността. Това е съвременната реалност, за която говоря. Не мога и нямам право да оспорвам това, което чувствате като македонец.

Но вие ще можете да влезете в ЕС едва след като решим всички отворени исторически въпроси. Няма какво да спорим какви са били Гоце Делчев, Даме Груев, Христо Татарчев … Вашата съвременна македонска идентичност лежи в българската национална история. Това трябва да бъде решено. Няма дилеми за това между българските политически партии, изобщо в българското общество. Ето защо е много важно съвместната експертна комисия да приключи работата си възможно най-скоро.

– „МКД“: Дали изявлението на България с условията за датата на преговорите с ЕС със Северна Македония е част от официалните заключения преди междуправителствената конференция относно пакета за преговори? Какво всъщност означават тези условия? Ще блокира ли България преговорите при всяко отваряне на главите?

– Андрей Ковачев: Изненадан съм, че се задава този въпрос. Това не е нищо ново за вас. България винаги е имала много ясна и открита позиция от създаването на Република Македония, от нейната независимост през 1990 г. до сега. Нашето мнение е, че трябва да се обединим в обективен прочит на историята, основан на истината. Особено когато говорим за 19 и началото на 20 век. Това би било справедливо. Това разбиране е в основата на Споразумението за приятелство и добросъседство. Това е част от всички приети досега документи от българското Народно събрание и българското правителство. Тези документи са публични и отдавна са известни на всички в Северна Македония, както на правителството, така и на опозицията. Така че не разбирам защо този въпрос продължава да се задава.

Винаги сме се застъпвали за помирение и подкрепяме истината. България винаги е подкрепяла, продължава да подкрепя и ще продължи да подкрепя интеграцията на Северна Македония в НАТО и ЕС. България е първата държава, ратифицирала Договора за присъединяване към НАТО. Единственото ни желание е манипулациите и лъжите относно историята да не влизат в ЕС. Ето защо бе подписано Споразумението за добросъседство и беше сформирана експертна комисия. За съжаление, Северна Македония едностранно спря работата на тази комисия и това е в основата на проблема и по този начин клаузите на Споразумението за добросъседство не са изпълнени.

Както казах преди, нашата позиция не е от вчера и да, тези възгледи са част от заключенията на Съвета за разширяване. Напредъкът в добросъседските отношения и решаването на историческите въпроси са ключова част от процеса преди преговорите за членство в ЕС.

– „МКД“: В Северна Македония има различни тълкувания на тези български условия. За министър Димитров и президента Пендаровски това е едностранно изявление, което ще бъде решено на двустранно ниво и ЕС изобщо не участва. За опозиционера Александър Николовски тези условия са антимакедонски. Докъде ще стигне България с тези искания?

– Андрей Ковачев: Аз разбирам, че опозицията, която носи името на българската революционна организация БМОРК / ВМОРО / ВМРО, създадена от етническите българи Гоце Делчев, Иван Татарчев, Даме Груев, иска да води политика по тази тема и да обвинява настоящото македонско правителство. Това обаче не е моя работа и няма да се включвам в този спор.

Повтарям, в позицията на България няма нищо ново. Приятел съм с г-н Николовски и той много добре знае нашата позиция от многобройните срещи с Никола Груевски, Влатко Гьорчев и сега също с Християн Мицковски. В централата на ВМРО-ДПМНЕ в Скопие видях портрети на великите българи Тодор Александров, Христо и Милан Матови, Ванче Михайлов … Имаме обща история и тогава нашите общи предци все още не бяха отделени от югославския комунизъм.

Трябва да е ясно, че България по никакъв начин не оспорва настоящата реалност в Република Северна Македония. В същото време България по никакъв начин не може да приеме да промени историята си със задна дата. Времето на югославския комунизъм свърши. Северна Македония днес трябва да изгради бъдещето си въз основа на истината. Македонският суверенитет по никакъв начин няма да бъде навреден, ако историческите реалности бъдат признати. Македонската държавност датира от 1944 г., когато започва процесът на установяване на днешната македонска идентичност. Въз основа на един от българските диалекти, днешният официален език на Република Северна Македония е кодифициран. Северна Македония няма да бъде по-малко достоен и уважаван член на ЕС и НАТО, ако признае тези исторически реалности. Напротив, това ще гарантира нейната сигурност и просперитет.

– „МКД“: Министър Никола Димитров казва, че тези условия са едностранчиви само от българска страна и противоречат на разпоредбите на Договора за приятелство и добросъседство. Македонският език е ключов и неделим елемент от националната ни идентичност, казва македонският външен министър. Готова ли е България да се оттегли от тази позиция?

– Андрей Ковачев: Позицията ни остана непроменена от самото начало на отношенията между тогавашната Република Македония, сегашната Република Северна Македония и Република България. Разбирането на общата история е гарантирано в Споразумението за добросъседство. Ето защо е създадена Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси. Но в момента работата на тази комисия е спряна от Северна Македония. Комисията трябва да работи само върху исторически документи, без предразсъдъци. Ако на историците им липсва воля и смелост, тогава политиците трябва да решат този проблем. Сега най-важното е да се избегнат забавяния в работата на тази комисия. Трябва да има бърз напредък. Всяко забавяне в работата на тази комисия не е в интерес на Северна Македония.

Историята не е нещо, което става такова, каквото го искаме. Историята е такава, каквато е написана в писмата и свидетелствата на нашите предци. Братя Миладинови написаха не „Сборник“, а „Български народни песни“. Григор Приличев, Райко Зинзифов, Кузман Шапкарев се обявиха за българи, а езикът, на който пишеха, беше български. Гоце Делчев, Дамян Груев, Христо Татарчев – всички членове на ВМРО, дори с левия Сандански и Гьорче Петров, заявиха, че са българи за себе си и за населението в Северна Македония.

Всеки, който е прочел малко история в Македония, знае всички тези неща. Всеки може да търси Wikipedia или Encyclopedia Britanica, на който и да е език, за да намери това, за което говоря. Той ще открие, че целият свят знае, че са българи. Единствено македонската официална историография продължава да ги представя като етнически македонци.

– „МКД“: Съгласни ли сте с оценката, че въпреки това условията, съдържащи се в изявлението на България, са едностранчиви и противоречат на основните европейски ценности?

– Андрей Ковачев: Не, всички решения в процеса на присъединяване се вземат единодушно. От решението за започване на преговори до решението за ратификация позицията на всяка държава-членка е от решаващо значение. Не мисля, че подкрепата за историческите лъжи и манипулации от комунистическата епоха от времето на Югославия на Тито е част от европейските ценности. Честването на комунистическите празници не е европейска ценност. Речта на омразата към съседите не е европейска ценност. Неразкриването на комунистически архиви и агенти на УДБА също не е никаква европейска ценност.

Манипулациите в историята са елемент на тоталитарните идеологии. В комунистическа България българските комунисти лъжеха и тероризираха народа. Същото се случи в Югославия на Тито. Европейската общност се основава на принципите на взаимно уважение и демократични ценности. Вярвам, че е крайно време да се съберем, за да преодолеем лъжите.

– „МКД“: Петър Стано обаче, говорителят на Жозеп Борел заяви вчера, че този български документ няма никаква юридическа тежест, нито по някакъв начин променя решението на ЕС да започне преговори със Северна Македония.

– Андрей Ковачев: Заключенията са факт, защото България ги подкрепя. Без България нямаше да има заключения. Позицията на България е ясна, условията, които трябва да бъдат изпълнени, за да продължи да подкрепя Северна Македония в процеса на присъединяване, са ясно написани (приемане на рамката за преговори, решения за отваряне и затваряне на всяка от 35-те глави на преговорите …) до окончателното ратифициране на бъдещото споразумение за членство на Северна Македония в ЕС от българския парламент. Неслучайно заключенията на Съвета на Европа от 24 март стигат до заключението, че добросъседските отношения и изпълнението на споразуменията с България и Гърция са критерии за наблюдение на хода на преговорите за членство.