Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

През 2008 година в Букурещ се направи грешка, че Украйна не беше поканена тогава за пълноправен член на НАТО, ако това се беше случило, то сега нямаше да има тази война на територията на Украйна. Как обаче Алиансът да поправи тази грешка от Букурещ?

Това каза за Радио „Фокус“ българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация на ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев.

„За да отговори на желанията на Москва и да се съгласи с това, че Кремъл не желае да има наблизо до нейните територии държави членки на НАТО, исканията не само на Украйна, но и на Грузия не бяха приети. Ние трябва да поправим като страни членки на НАТО тази грешка. Видяхме, че е огромна грешка и видяхме, че апетитът на Кремъл се засили от това, че НАТО не пожела да изпълни желанието на тогавашното желание на Киев за приемане на НАТО“, каза още евродепутатът.

Той отбеляза, че трябва да бъдат анализирани точните текстове, които ще излязат от срещата в столицата на Литва – Вилнюс и какви ангажиментите поема Алианса спрямо Украйна в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план.

„Изключително важно е НАТО да покаже единство. Много е добър сигналът от вчера с решението на президента Ердоган за подкрепа за членството на Швеция, така че вече Финландия е като пълноправен член на НАТО и съвсем скоро и Швеция ще бъде такъв. Това показва, че НАТО се разширява и става по-силен и няма да изостави Украйна. Този ден, в който Украйна може да стане част от НАТО, се приближава толкова по-бързо, колкото страните членки от НАТО подкрепят възстановяването на териториалната цялост и на суверенитета на украинската държава, както е призната в ООН“, обясни Ковачев.

По думите му незаконната агресия на Руската федерация на територията на Украйна трябва да бъде преустановена:

„Руските войски трябва да бъдат изтеглени от Украйна и да бъде стабилизирана и възстановена украинската държава, съответно тогава ще стане част и от НАТО, но знаем, че те са и кандидат-член за Европейския съюз“.


ℹ Цялото интервю с българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП – чуйте в звуковия файл ⬇