Eva Maydell

„Социалните медии – между ерозия и заздравяване на демокрацията“ е темата на публична дискусия, която ще се състои в София, на 21 юни в галерията на ул. „Оборище“ 5.


Това съобщава инициаторът на събитието българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на Европейското международно движение (EMI) Ева Майдел.

Сред участниците са Йоханес Балдауф – мениджър публична политика на „Мета“, и Сабине Франк – ръководител правителствени въпроси и публична политика на YouTube за Централна и Източна Европа. Очаква се те да се включат по темата „Социална отговорност и механизми за модериране на онлайн платформите„.

„Постоянната дезинформационна атака руши интегритета на обществото ни, общественото доверие в демокрацията и възможността на демократично избраните институции да действат освободени от зловредно влияние“, казва Ева Майдел.

По думите й в държави като България, с дълбоко проникване на социалните медии сред населението, общественото мнение се формира и изменя в голяма степен в онлайн платформите.

„Това превръща отговорността за модерирането на съдържанието в тях във въпрос на защита на демократичните принципи и националната сигурност. Реакцията и решенията на платформите са от изключително значение и трябва да бъдат взимани при максимална прозрачност, ясни критерии и в контекст“, допълва тя.

Според организаторите предстоящата среща с представители на най-големите социални медии в България има за цел да продължи усилията на обществени и политически фигури у нас да адресират този проблем. Целта е чрез открит и директен диалог да се намери решение за по-ефективен механизъм за модериране на съдържанието в онлайн платформите, което да доведе до заздравяване на доверието в технологиите и демокрацията, допълват те.

По темата „Дезинформацията като риск за демокрацията“ ще се включат Ева Майдел, както и Огнян Минчев – политолог, доктор на социологическите науки, Eвгений Дайнов – политолог, професор по политически науки. Модератор ще бъде Ралица Ковачева – журналист, главен редактор на Factcheck.bg.

ℹ Ева Майдел е част от екипа на Европейския парламент, който работи по регламента за цифровите услуги (Digital Services Act). Той трябва да регулира онлайн платформите и тяхната отговорност за разпространяваното съдържание.