„Всеки българин, който превежда пари от или в друга държава на ЕС, ще спестява поне по 30 лева на превод. Основната ми цел, когато бях избрана за докладчик по регламента, който приехме днес, беше да премахнем бързо един истински двоен стандарт в Европа – този за банковите преводи. Банките в България поддържат най-високите такси в ЕС за получен превод в евро – между 30 и 50 лева за превод от 10 евро, докато гражданите от Еврозоната превеждат евро срещу минимални или нулеви такси.“

Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел на 5 ноември 2018г. непосредствено след приемането с голямо мнозинство на Регламента за презграничните плащания в Комисията по икономически и парични въпроси на Европарламента.

Eva Maydell„Целим да намалим таксите за презграничните преводи до нивата на таксите за вътрешни преводи в националната валута на една държава. Това е втората малка революция в ЕС след тази с намаляването на роуминга. Целта е да спестим между 3-4 млрд лева годишно на гражданите и бизнесите от страните извън Еврозоната и да ги поставим при равни условия на третиране с тези от страните, използващи еврото. Трябва да е ясно, че подобни постижения за потребителите могат да се постигнат само в рамките на ЕС, а не от всяка държава поотделно.“ Това допълни Ева Майдел, която е основен докладчик на Европейския парламент по регламента.

В регламента се предвижда и засилване на прозрачността при плащане с карта или теглене на пари от банкомат в чужбина. Потребителите ще имат повече информация при какъв курс се обменят парите им и ще имат право на избор, ако има различни възможности за превалутиране, предлагани от различни доставчици на платежни услуги. Предстоят преговори между Европейския парламент и Съвета на ЕС, състоящ се от държавите-членки, за достигане на обща позиция. Очаква се регламентът да влезе в сила в началото на 2019 г.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел накратко за Регламента за презгранични плащания
Какво предвижда проекторегламентът?

С регламента, който приехме днес, всеки българин, който превежда пари от или в друга държава на ЕС, ще спестява поне по 30 лева на превод. Това важи за всички държави извън Еврозоната като България. Целим да намалим таксите за презграничните преводи до нивата на таксите за вътрешни преводи. Искаме и банките да дават повече информация при плащане или теглене на пари с карта в чужбина.

Това е втората малка революция в ЕС след тази с намаляването на роуминга. Целта е да сместим между 3-4 млрд лева годишно на гражданите и бизнесите от страните извън Еврозоната.

Колко българи засяга регламентът и каква сума “потъва” при подобни транзакции?

Засяга всеки, който превежда пари в Европа. Но със сигурност ще даде глътка въздух на малкия и среден бизнес, защото за тях тези такси са наистина сериозен разход.

Ако за едни превод до момента от 10 евро досега сме плащали средно по 40 лева такси, то сега цената за него ще бъде не повече от 2-3 лева.

 

Как реагират банките?

 

Трябва да е ясно, че подобни постижения за потребителите могат да се постигнат само в рамките на Европейския съюз. Ако България или друга държава е сама, битката с банките е малко като битката на Давид с великана Голиат.

Предишна статияАндрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: Белград трябва да не се намесва в избора за съвети на малцинствата
Следваща статияЕвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел бе преизбрана за зам.-председател на МСП Европа