Emil Radev
Емил Радев ГЕРБ/ЕНП

„Присъствието на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и на множество еврокомисари в Киев изпраща много силен сигнал за подкрепа на Украйна. Тази среща на върха ЕС-Украйна е безпрецедентна за Европейския съюз. За първи път подобна среща се провежда в зона на активни военни действия“.

Това заяви пред БНР българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. 

Той подчерта, че ЕП е приел резолюция, призоваваща за започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС:

„За пътна карта, очертаваща следващите стъпки. … Едва ли е възможно да се случи надеждата на Володимир Зеленски Киев да стане пълноправен член на ЕС през 2026 г.“ 

В предаването „Нещо повече“ евродепутатът коментира още:

„Правилата в ЕС не предвиждат изключение и Украйна ще трябва да извърви всички стъпки. ЕС ще подкрепя Киев по пътя му за покриване на критериите за членство, но едва ли ще бъдат престъпени правилата, които има за държавите, кандидатстващи за членство в Съюза. Що се касае до корупционните скандали в Украйна, тя трябва да покаже, че ако иска да бъде член на ЕС, трябва да изпълнява стриктно всички изисквания – за върховенството на закона, за борбата с корупцията, така че да покрие високите европейски критерии“.

Радев подчерта, че досега ЕС е отделил 50 млрд. евро помощ за Украйна, която включва военна и хуманитарна помощ, както и помощ за посрещане на бежанците: 

„В ЕП има огромно мнозинство в подкрепа тази помощ за Украйна да продължава. Санкционните пакети за Русия също се приемат с огромно мнозинство“. 


ℹ Цялото интервю с българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП – чуйте в звуковия файл ⬇