Andrey Novakov
Андрей Новаков - ГЕРБ/ЕНП

 


– Г-н Новаков, неведнъж сте заявявал позицията си относно бъдещето на комплекса „Марица-изток“ и запазването на въгледобивната енергетика. Какви са последните новини по темата от Европейския парламент?

– Само преди 2 седмици кметът на Стара Загора Живко Тодоров беше на посещение в Брюксел. Направихме заедно няколко срещи, включително и с председателя на комисията по регионално развитие, с един от бившите председатели на ЕП Йежи Бузек. Говорихме точно за това – как трябва да се подпомогнат региони, които са силно зависими от въгледобива, и как да направим така, че мините в Старозагорско да продължават да работят колкото се може по-дълго.

Моята лична позиция е, че мините и тецовете трябва да функционират, докато има въглища

Обединили сме усилия на всички нива, от енергийното министерство през Европейската комисия до Европарламента, за да запазим този статут. Няма да бъде лесно, но правим всичко по силите си.

– Поводът да сте отново в Стара Загора?

– Един от поводите е представянето на книгата, посветена на селата на община Стара Загора. Възхитен съм от богатата история, от културата, от хората и тяхното трудолюбие. Радвам се, че отново бяхме заедно с кмета Живко Тодоров и с общинските съветници, сред които беше и Николай Диков. Имахме наситена програма и редица събития, но премиерата на книгата беше едно от най-отличителните.

Вече имам приятелства с кметове от старозагорски села

Една от темите, по които разговаряхме с тях, беше инициативата ми „Селоводител“. Тя е насочена към подпомагане на българските села и тяхната разпознаваемост. Целта й е да привличаме повече туристи или хора, които биха искали да се преместят и да живеят в тях.

Вярвам, че от 1 януари 2021 година ще се преборим за финансиране, което да е насочено към по-малките населени места, така че те да не се чувстват изоставени и встрани от възможностите да получат европейски средства.

Знам колко много усилия положи Живко Тодоров всички 51 села от Старозагорската община да получат достатъчно финансова помощ

Виждам, че има реализирани много добри проекти. Но достойните хора там заслужават още повече. Затова всячески ще подкрепя усилията на кмета, за да се преборим за повече финансиране за селата и хората, които са избрали да останат там, да съхраняват нашите традиции, бит и култура.

– По-конкретни параметри бихте ли цитирал?

– И в момента съществува Програма за развитие на селските региони. Това е отлична възможност, без алтернатива за отдалечените населени места, за по-малките общини. Стара Загора не се счита за община от селски тип. Но нейните села по нищо не се отличават от тези, които са с по-малък град като общински център. И старозагорските села имат нужда от хубави улици, от обновени паркове, от чиста вода в чешмите.

Трябва да променим критериите, по които се подбират допустимите населени места по програмата за развитие на селските региони. В момента сме в процес на преговори как да изглежда европейското финансиране след година и половина. Затова за мен са изключително важни такива срещи, каквито имах с кметовете от старозагорските села, защото получавам обратна връзка от хората. Мисля, че се движим на прав път.

– Как Ви изглежда Стара Загора?

– Аз не съм роден в Стара Загора и не съм израснал тук. Има две причини, поради които съм свързан с вашия град – едната е Живко Тодоров, а другата – Николай Диков.

Смятам, че Стара Загора е изключително жив, млад, подреден и модерен град

Привличат ме неговите традиции и история. Има нещо, което отличава старозагорци от всички други хора в България, и то е тяхното самочувствие, което е с покритие. Познавате много добре историята си, знаете откъде идвате и това ви дава самочувствие. Имате корени, които на доста други места сме ги позагубили. Старозагорци са основната причина, поради която симпатизирам на града, и бих направил всичко, за да го подкрепя.