Asim Ademov - European Food Forum
Асим Адемов ГЕРБ/ЕНП

Стратегията „От фермата до трапезата“ на Европейския съюз предлага цялостен подход към хранителната система – от производството на земеделската продукция, през преработката, пакетирането, транспорта, до крайното потребление. Това посочи българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и съучредител на Европейския форум на храните – European Food Forum (EFF)  Асим Адемов.

Част от целите са намаляването на хранителните отпадъци, щадене на околната среда и гарантиране на качествени храни за европейските граждани.

Asim Ademov

„Тази стратегия предвижда до 2030 г. да се намали до 50 % употребата на химически пестициди, намаляване с 50 % на загубите на хранителни вещества, намаляване на употребата на торове с поне 20 % , както и поне 25 % от земеделските площи да преминат към биологично производство“, обясни той.  

Адемов допълни, че трябва да се въведат отговорни бизнес модели, да се ограничи популяризирането на храни с високо съдържание на мазнини, захар и сол, както и да се насърчи устойчивото опаковане и етикетиране.

Според евродепутата, целта за увеличаване на площите с биологично земеделие е твърде амбициозна. Причината е, че страните от Европейския съюз тръгват от различни стартови позиции.

„Например към 2018 г. в България под 3 % са площите за биоземеделие. В сравнение с други държави като Австрия, Естония и Швеция там делът на тези площи е над 20 %. Това няма да е постижимо, ако не е икономически оправдано“, поясни той.  Според него, земеделците ще произвеждат биопродукти, ако има гарантиран пазар за тях, затова е нужно да се работи много с потребителите.

Подобно е мнението и на Веселина Ралчева, член на управителния съвет на асоциация “Биопродукти“. Според нея целите на Стратегията са реалистични, но те са в контекста на политика, която много от държавите в Европейския съюз водят вече от години.

„Това е един много сложен процес, който изисква много сериозна намеса като политики в земеделието да се промени това индустриално едро земеделие, което особено характерно за страни като България и Румъния. От друга страна действително да се постигне една справедливост по веригата, така че да бъдат удовлетворени производителите и потребителите, които да получат една чиста и здравословна храна на достъпна цена“, коментира тя.


ℹ Чуйте в аудиото целия коментар на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и съучредител на Европейския форум на храните – European Food Forum (EFF)  Асим Адемов ⬇

ИЗТОЧНИКБНР - "Рестартирай Европа. По-силна - за теб"
Предишна статияАндрей Новаков ГЕРБ/ЕНП: И в политиката, и в живота, ако движещата ти сила е мъст, резултатът никога не е добър!
Следваща статияЕвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел: През последните няколко години ЕС направи много, за да подобри управлението на данни