Emil Radev
Емил Радев ГЕРБ/ЕНП

По инициатива на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП ще бъде дискутирано създаването на европейска стратегия за борба с корупцията.

Темата ще бъде във фокуса на изслушване, което ще се проведе на 3 декември в Брюксел с участието на новия европейски главен прокурор Лаура Кьовеши, зам.-председателя на Евроюст Клаус Майер-Габри, зам.-изпълнителния директор на Европол Юрген Ебнер, българския зам.-главен прокурор Иван Гешев, италианският национален прокурор за борба с мафията и тероризма – Федерико Кафиеро Де Рахо, представители на гражданското общество, членове на Европейския парламент и др.

Emil Radev„Корупция има в целия Европейски съюз. Справянето с този проблем изисква да се вземат сериозни мерки на общоевропейско ниво. Затова предложих въпросът да бъде обсъден в по-широк формат и инициирах в ресорната комисия изслушване „Към обща стратегия на ЕС за борбата с корупцията и организираната престъпност – укрепване на инструментите и засилване на сътрудничеството”, мотивира се Емил Радев, който е зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент.

Подобряването на трансграничното сътрудничество, преодоляването на пропуските в борбата срещу организираната престъпност и корупцията и прилагането на по-добър надзор са само част от темите, за които ще се търси решение по време на изслушването. Събитието цели да изведе на дневен ред необходимостта от разработване на цялостна общоевропейска стратегия и подход за борба с корупцията и организираната престъпност.