Емил Радев ГЕРБ/ЕНП
Емил Радев ГЕРБ/ЕНП

Стратегията за борба с организираната престъпност трябва да засили съвместните действия на държавите в ЕС За да водим ефективна борба с организираната престъпност, е важно да ускорим промените в законодателството за борба с изпирането на пари и за конфискацията на незаконно придобитото имущество.

Тази позиция изрази пред колегите си от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

Повод за изказването му на провелото се заседание бе представената от Европейската комисия Стратегия за борба с организираната престъпност.

“Споделям мнението, че трябва да се предвидят необходимите финансови ресурси, така че да се използва пълният потенциал на Европейската мултидисциплинарна платформа за борба с криминални заплахи (EMPACT)”, коментира Радев.

Структурата, която от 2010 г. насам обединява съответните европейски и национални органи, има за цел установяването на приоритетни заплахи от престъпност и предприемането на общи действия за борба с тях. Като отчете ролята на съвместните усилия за противодействие на организираната престъпност, българският евродепутат изтъкна, че те изискват добра комуникация и обмен на информация между държавите-членки.

Emil Radev

Според Емил Радев, въпреки постигнатия през годините напредък, страните в Европейския съюз се нуждаят от обща стратегия за борба с организираната престъпност, за да отговорят на новите предизвикателства.

“Заплахите остават сериозни, тъй като организираните престъпни групи бързо адаптират начините си на действие към съвременните реалности и използвайки новите технологии, непрекъснато развиват възможностите си да извличат незаконни печалби”, мотивира се българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

По думите му предложението да се направи оценка на съществуващото законодателство за борба с корупцията също е стъпка в правилната посока. Той обаче изрази съжаление, че това ще стане чак през 2022 г., тъй като ще се отрази и на изготвянето на европейска стратегия за борба с корупцията, за което Емил Радев отдавна настоява.

Предишна статияАндрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: Европейския съюз като глобален играч има нужда от ефективен механизъм за решения
Следваща статияЕвродепутатите призовават всички политически сили в Армения да признаят резултатите от изборите