Eva Maydell and Christoph Heusgen - MSC2024
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел с председателя на Мюнхенската конференция посланик Кристоф Хойсген в дясно - списъка на подкрепилите инициативата на Ева Майдел за създаване на „Съвет за бъдещето" -#MSC2024

Създаването на „Съвет за бъдещето“ е инициатива на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел и е подкрепена от председателя на Мюнхенската конференция посланик Кристоф Хойсген, както и от водещи лидери от цял свят като естонския премиер Кая Калас, нобеловия лауреат Мария Реса, водещи академици от Харвард, Оксфорд и Бъркли, Ерик Шмидт и изпълнителните директори на най-големите технологични компании в света. 


Проектът за този Съвет е едно от конкретните предложения официално обявени по време на конференцията. #CouncilOnTheFuture

– Как може тази инициатива, обявена в Мюнхен, да промени политиката утре?

Това е ново предложение, свързано с темите технологии и геополитика, което цели да свърже и да преодолее пропастта между начина на мислене и работата на технологичните компании, публичния и гражданския сектор.

Също така ще търси отговор на въпроси и ще дава конкретни предложения по теми свързани с технологиите, за които очакваме да станат проблемни за нашите демократични общества в бъдеще.

Давам ви пример за тема, която е актуална днес, но един такъв Съвет би я адресирал година по-рано. Както знаем, в следващите месеци близо 50% от населението по света ще отиде на избори, а това дава много плодородна почва за разпространение на фалшиви видеа на политици или т.н. „дийп фейкс“, направени с цел да подведат и объркат хората, водейки до застрашаване на най-демократичния процес в нашите общества, а именно изборите. Когато технологичните компании имат толкова голямо влияние, те трябва да осъзнаят своята социална отговорност и да направят повече от това, което смятат, че е нужно.

Един такъв Съвет, воден от експерти и имена с голяма тежест, би подпомогнал диалога между различните заинтересовани страни да се осъществява по-лесно, с повече доверие и най-важното да гледа напред и да води трудни разговори за това как технологиите влияят на демократичните ни процеси и на обществата и как можем заедно да намираме решения.

Това могат да бъдат въпроси свързани с биотехнологиите, нови военни практики или по-общи социални предизвикателства.

– Какви хора се събират в Мюнхен и с какво е ценен този формат?

Това е 60-тото издание на Мюнхенската конференция, което традиционно събира световни лидери и представители на бизнеса, за да проведат истинска дискусия по проблемите на сигурността.

Тази година конференцията започна с трагичната новина за смъртта на Алексей Навални. В една сложна ситуация, в която въпросът не е кой ще спечели, а как може да се загуби по-малко, е изключително важно да работим в тясно сътрудничество с нашите стратегически партньори.

Точно затова проведох срещи със съюзници на България включително заместник главния прокурор на САЩ Лиза Монако, външния министър на Украйна Дмитро Кулеба, държавния секретар по вътрешна сигурност на САЩ Алехандро Майоркас, сенатор Марк Уорнър, председател на комисията по разузнаване в американския конгрес и други лидери. По време на разговорите ми с тях обсъдихме близките отношения между България, Европа и САЩ, военната и финансова помощ за Украйна, както и възможностите за противодействие срещу влиянието на Путин в региона.