Започна работата на Европейския парламент. Тази седмица беше седмица на избор на ръководствата в комисиите, отбеляза Александър Йорданов, депутат в ЕП от СДС/ЕНП.
И уточни, че за съжаление в много от тях не бяха избрани такива и това говори косвено и за противоречията, които съществуват между различните политически групи.

Самият той е член на три комисии, като основната за него е комисията по външни работи. Изборът на тези ръководства се осъществява по предварително договорен пакет по системата Д’Онт.

Aleksandar Yordanov„Много е трудно, за която и да е държава в ЕП да постига на 100% интересите си, и това е магията на европейското обединение – всеки трябва да направи своя по-малък или по-голям компромис, за да върви общо напред този сложен механизъм“, каза евродепутатът.

Българската група от българските представители се събира заедно за уточняване на позиции и въпроси и тази традиция е много добра, отбеляза Александър Йорданов.

Йорданов коментира и балканските недоразумения от последните дни, като отбеляза, че балканските политици трябва да се научат по-малко да говорят и повече да работят.

Александър Йорданов СДС/ЕНП: „Всички ги гони логореята – говорят, обещават, живеят понякога в измислени светове, особено нашите приятели – македонците“.

Сърбия първо трябва да стане член на НАТО, преди да влезе в семейството на ЕС, категорично заяви евродепутатът, „защото това е въпрос на сигурност“.

И уточни така НАТО ще гарантира сигурността на целия регион. Според него Сърбия не е приела европейските ценности.

Александър Йорданов: „НАТО ще гарантира сигурността на целия регион и няма да остави пробив в сигурността – в смисъл да имаме държава, членка на ЕС, която обаче в сферата на отбраната и сигурността практически обслужва руската политика“.