Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)

Сърбия се опитва да използва каталонския референдум за собствената си пропаганда по отношение на Косово.

Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент и ръководител на Българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)

Според него аналогии между събитията в Каталония и тези в Косово преди години не съществуват.

„Югославия на Милошевич няма нищо общо с демократична Испания. Не може да има никакви прилики между една авторитарна и тоталитарна система, каквато е била Титова Югославия и след това опитите на Милошевич да запази целостта на Югославия, включително с Косово, като отнема автономията на Косово. Тук нямаме отнемане на автономията на Каталония. Имаме една демократична страна, каквато е Испания“, обясни той.

Евродепутатът Андрей Ковачев допълни, че единствената прилика в двата случая е необходимостта от политически диалог и призова Мадрид и Барселона да преговарят без ултиматуми и едностранни действия.

ИЗТОЧНИКРадио Фокус
Предишна статияЕмил Радев ГЕРБ/ЕНП призова за повече еврофинансиране за пътна инфраструктура в България
Следваща статияАндрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП – Член на Председателството на ЕП: Българската етническа общност в Албания е неоспорим факт!