Andrey Novakov
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП

“Поискахме по бърза процедура Европейската комисия (ЕК) да ни отговори, тъй като първоначално беше комуникирано, че България влиза в Шенген по вода и по въздух”.

Това заяви пред журналисти в Страсбург българският евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.


Andrey Novakov and Emil Radev - MEPs EPPℹ️ Миналата седмица евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков и Емил Радев настояха ЕК да се произнесе изрично дали речните граници и пристанища влизат в обхвата на споразумението за частично приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство.


Andrey Novakov“По въздух няма тълкувание, защото в България има пет международни летища – София, Пловдив, Варна, Бургас и Горна Оряховица. Би трябвало и това да се случи и граничният контрол там да отпадне. Пристанищата по брега на Черно море попадат в този обхват. По-интересният казус е река Дунав. С изключително внимание очаквам отговора на ЕК, тъй като чух някои възможни тълкования, че границата ни с Румъния е само сухопътна. Много искам някой да ми обясни как река Дунав не е река и ако не тече вода в нея, то какво тече, за да не е по вода”, попита Новаков.

“Има нещо много важно, а именно пристанищата в Оряхово, които обслужват фериботите Оряхово-Бекет, Силистра-Къларъш, Русе-Гюргево, Видин-Калафат. Ако попадат в обхвата на това споразумение, означава, че и тировете, и пътниците би трябвало да не се проверяват и да няма граничен контрол, което би облекчило значително опашките по границите. Все пак един ферибот може да пренася до 12 камиона, а единият курс е около 30 минути. Ограничение за това колко ферибота трябва да имаме нямаме. Очаквам отговор от ЕК да го разтълкува”, обясни евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Той уточни, че тълкованието на ЕК се очаква да излезе в края на февруари.

“Очаквам да чуем и дата, в която ще бъдем приети и по суша. Според мен това не ограничава България в правото ѝ да издава шенгенски визи на трети лица и да участва в управлението на самата общност. България е част от Шенгенското пространство, считано от 1 април”, каза Новаков.