Alexander Yordanov
Александър Йорданов - СДС/ЕНП

„Рано сутринта се запознах със случая, обсъдихме го заедно с колегата Андрей Ковачев, с когото работим в Комисията по външна политика на Европейския парламент. Как да коментирам случая!? Това граничи с опит за убийство. На всичко това трябва да се сложи край и България трябва да престане със своята уклончива, мека, прекалено дипломатична позиция“

Това каза за Агенция „Фокус“ българският евродепутат от СДС/ЕНП Александър Йорданов, в коментар за поредния побой над българин в Република Северна Македония – Християн Тиндинков, секретар на културния клуб „Цар Борис III“ в Охрид.

„Преди всичко искам да кажа, че трябва много ясно да бъдат изтъкнати основните причини, за да се стигне до това престъпление, защото става дума за опит за убийство, както и за други подобни случаи, които имахме. А основните причини за това явление са три.

▪ На първо място, това е антибългаризмът в македонската политика, който има десетилетни корени и е наследство от Югославския период на тази държава.

▪ На второ място, това е македонската образователна система, която е подчинена изцяло на доктрината на македонизма, а както добре знаем, тази доктрина представлява антибългаризъм в постоянно действие.

Това е всъщност система на лъжите и фалшификациите за България, които са навлезли много дълбоко в учебното съдържание и практически са учебно ежедневие.

Няма ден в македонско училище или университет, в който да не се говори нещо срещу България или да не се преиначават факти и събития, които засягат българската история и респективно историята на този регион.

Това е изключително опасно, това е ежедневен мозъчен тероризъм, който се осъществява в рамките на образователната система на Македония – тероризъм срещу България.

▪ И не на последно място, на трето място, но не на последно, това е ролята на медиите, които конкретно на Северна Македония са се превърнали, особено в последните години, в един ежедневен рупор на антибългаризма. И на всичко това трябва да се сложи край и България трябва да престане със своята уклончива, мека, дипломатична прекалено позиция“, категоричен е българският евродепутат.


 ℹ Цялото интервю на българският евродепутат от СДС/ЕНП – чуйте в аудиото ⬇

Предишна статияАндрей Ковачев: Има безнаказаност за нападенията към българи в РСМ. Европейските институции трябва да разберат, че това не е банален спор!
Следваща статияАндрей Новаков ГЕРБ/ЕНП: Всички, които посягат на някого заради националната му идентичност, трябва да си понесат последствията! Такива неща нямат място в Европа!