Ужасът на Голодомора – масов глад в Украйна предизвикан от диктатурата на съветската власт и довел до смъртта на десетки милиони украинци, българи и други националности – беше показан с изложба в Европейския парламент в Брюксел.

По покана на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев украинско-българският артист Йона Тукусер представи резултата от 14-годишен труд – изложба на картини, инсталация с част от руски дрон, видеоспомени на преживели ужасите.

В продължение на години тя изследва държавни архиви и разговаря с оцелели от Голодомора.

“Името на всяка картина е името на документа, който съм намерила. Изживяла съм всяка история и я пресъздавам в изкуство.”

Тукусер направи паралел между Голодомора през миналия век и мизерията, на която са подложени сега украинците заради непредизвиканото нападение от Русия. Историите са потресаващи.

“В експозицията има картина, която разказва за момче от Мариопул, чиито родители загиват при руска атака през март 2022 година. Детето прекарва три седмици в бомбоубежище, остава без храна и от глад започва да яде плюшеното си мече. Това се случва в 21-ви век!”

Andrey Kovatchev“Европейският парламент призна Голодомора за геноцид и ние отбелязахме 90 години от този ужасяващ факт, който се е случил на няколко пъти – 30-те години 1946 и 1947 година и сега, в бруталната война на Русия в Украйна, където Русия се опитва отново да предизвика глад. Тези истории трябва да бъдат предавани, за да не се повтарят никога повече” е категоричен организаторът на изложбата д-р Андрей Ковачев.

 

“Говорим за Одеска област, където 1946 -1947 година над сто хиляди наши сънародници – българи – са били подложени на глад. Тези картини показват реалността. Това не е някаква художествена измислица, а реалността, както е разказана от очевидците. Това са наши сънародници, ние трябва да чеум техния разказ и никога да не допускаме тези ужаси да се случват отново”, добави Ковачев.


ℹ️ Участие в откриването взеха – чрез видеообръщения – и председателят на ЕП Роберта Мецола и българският еврокомисар Илиана Иванова, както и посланиците на България, Украйна и заместник ръководителя на мисията на САЩ към ЕС.