Eva Maydell NIS2
Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП

На 10 ноември евродепутатите гласуваха нов закон за подобряване на киберсигурността в ЕС, така наречената Директива за мрежова и информационна сигурност (NIS2).

Този ​​нов закон ще подобри устойчивостта и възможностите за реагиране при инциденти на публичния и частния сектор и на ЕС като цяло“, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, която ръководи преговорите по директивата от името на групата на ЕНП.

Eva Maydell„NIS2 не е сребърен куршум, но ще обедини истинска култура и екосистема на киберсигурност в ЕС, определяйки минимални правила за ефективно сътрудничество и актуализирайки списъка със сектори и дейности, които са предмет на задължения за киберсигурност. Неотдавнашните атаки срещу тръбопроводите „Северен поток“ показаха уязвимостта и крехкостта на нашата критична инфраструктура. В свят на хибридна война трябва да защитим интернет кабелите, от които зависят нашите икономики, толкова внимателно, колкото нашите граници и тръбопроводи“, каза Мейдел, който е член на комисията по индустрия, изследвания и енергетика на Европейския парламент.

 

„Киберустойчивостта и киберсигурността на Европа са от решаващо значение за нашата икономическа устойчивост. Трябва да предприемем решителни действия за повишаване на готовността и възпиране на поведение, което нарушава международното право, във и офлайн. Новата директива добавя част от по-големия пъзел за постигане на по-голяма устойчивост“, обясни Мейдел.

ЧРЕЗeppgroup.eu
Предишна статияАндрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: Ако РСМ не спазва преговорната рамка – няма как да започнат преговорите за присъединяване към ЕС!
Следваща статияАндрей Новаков ГЕРБ/ЕНП: Или нидерландският бизнес обича да вирее в много корумпирана страна, или България не е такава!