Едни от основните теми в дебата за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) са тавана на плащанията и понятието “активен фермер”. И двете трябва да ограничат порочните практики в земеделието.

Това каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов по време на уебинар на тема „Бъдещето на Общата селскостопанска политика. Преходният период и реформата след 2022 г.“

Asim Ademov

“Позицията на Европейския парламент (ЕП) по стратегическия план на Общата селскостопанска политика относно раздробяването на стопанствата с цел получаване на субсидии, е на лице. Затова са и дефиниции като “активен фермер”. Наистина съществува такава практика и трябва да се сложи край”, категоричен е Адемов.

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП припомни, че с понятието ”активен фермер” се цели да се гарантира, че директните плащания ще достигнат най-вече до реалните ферми. Освен това ЕП гласува таван на плащанията до 100 000 евро на стопанство.

“Понятието е свързано пряко с въпроса кой има право да получава субсидии. То произлиза от пропуските в системата, от която се облагодетелстват хора, които реално не са земеделци. С тази дефиниция за “активен фермер” се опитваме да сложим край на порочната система”, каза още той.

Дефиницията за активен фермер предвижда да не могат да получават директни плащания физически и юридически лица, чиито земеделски площи са основно (над 50%) площи, естествено поддържани в състояние, подходящо за паша или обработка и върху които не се извършват минимални земеделски дейности. В европейския регламент е определен негативен списък от лица, на които няма да бъдат отпускани директни плащания, а именно физически и юридически лица, които експлоатират летища, железопътни услуги, водни съоръжения, услуги в сферата на недвижимите имоти, спортни игрища и места за отдих. 

ИЗТОЧНИКagri.bg
Предишна статияЕмил Радев ГЕРБ/ЕНП: Кога Европейската комисия ще изпълни европейското законодателство за визова реципрочност със САЩ?
Следваща статияАндрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: Има много неясноти с предложението за ваксинационните паспорти, но в никакъв случай няма да има дискриминация